Avertisment asupra pieței imobiliare din România: “Vom vedea scăderi ale prețurilor apartamentelor de până la 50%”

by Oana Spiru

Economistul Radu Georgescu, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul financiar, a lansat un avertisment în legătură cu investițiile imobiliare din România, recomandându-le celor care îl urmăresc pe rețelele sociale să evite achiziționarea de apartamente în acest moment.

Într-o postare recentă pe rețelele sociale, Georgescu a explicat de ce a sfătuit, constant, pe parcursul ultimilor trei ani, clienții săi și publicul larg să se ferească de piața imobiliară, menționând că situația actuală nu este favorabilă pentru investiții imobiliare.

“În ultimii 3 ani am recomandat clienților din CFO Network și celor care mă urmăresc pe rețelele sociale să stea departe de imobiliare. Am explicat de ce consider că este un moment prost să cumperi apartamente, chiar dacă există mulți influenceri, cum ar fi youtuberi și tiktokeri, care promovează investițiile imobiliare. Le-am spus că urmează o corecție semnificativă pe piața imobiliară, iar prețurile apartamentelor vor scădea cu până la 50%. A fost o recomandare bazată pe experiența mea, de 20 de ani în departamentele financiare și pe ceea ce am observat în piață”, a declarat economistul.

Creditul imobiliar, un mare risc

Georgescu a subliniat că, din punctul său de vedere, majoritatea celor care recomandă investițiile imobiliare din mediul online nu sunt conștienți de riscurile mari implicate în acest tip de investiție. “Am văzut sute de executări silite de apartamente și multe familii care au avut probleme financiare grave din cauza creditelor imobiliare. Am văzut, de asemenea, zeci de falimente de firme provocate de investițiile în imobiliare. Dacă nu mă crezi, încearcă să nu plătești două-trei rate la bancă și vei înțelege imediat ce înseamnă riscul creditelor imobiliare. De asemenea, cele mai mari falimente de firme pe care le-am observat în cariera mea au fost legate de investițiile în imobiliare”, a continuat Georgescu.

Economistul a explicat că, din perspectiva unui profesionist cu experiență în domeniul financiar, principalul risc pentru persoanele fizice rămâne creditul imobiliar.”Ca persoană fizică, singurul lucru care te poate băga în faliment este creditul imobiliar. Nu este nimic magic în ceea ce spun eu, sunt doar lucruri pe care le-am observat și le-am învățat în acești 20 de ani. Investițiile în imobiliare sunt riscante, mai ales atunci când sunt finanțate prin împrumuturi mari. Dacă nu ai capacitatea de a plăti împrumuturile, atunci riscul de a pierde apartamentul și de a ajunge în situații financiare dificile este real”, a adăugat economistul.

Bula imobiliară

Georgescu a continuat explicând contextul economic din perioada 2020-2023, caracterizată de dobânzi de referință mici, care au stimulat cumpărarea de apartamente și au contribuit la creșterea accelerată a prețurilor. “În perioada 2020-2023 am avut o anomalie economică globală. Dobânzile de referință ale băncilor centrale au fost extrem de scăzute, aproape de zero. Acest lucru a dus la o cerere foarte mare pe piața imobiliară, pentru că multe persoane au licitat apartamente pe baza creditelor bancare. În acest context, bula imobiliară a crescut accelerat. Însă acum, dobânzile au crescut și, prin urmare, cererea pentru apartamente a scăzut semnificativ. Bula imobiliară se sparge, iar primele firme afectate sunt cele din domeniul imobiliar”, a explicat Georgescu.

El a continuat să argumenteze că piața imobiliară din România va trece printr-o corecție fiscală și monetară majoră în următorii ani. “Acum, toată lumea înțelege că România va trece în următorii ani printr-o corecție fiscală și monetară semnificativă. Acest lucru va însemna un impact și mai mare asupra pieței imobiliare. În următorii ani, vom vedea scăderi ale prețurilor apartamentelor de până la 50%. Cei care m-au ascultat și au avut răbdare vor putea achiziționa apartamente la prețurile din anii 2015-2018. Este un moment de așteptare și de analiză atentă a pieței”, a spus Georgescu.

În final, economistul a subliniat importanța unui contabil bun pentru a naviga prin perioadele economice dificile. “În această perioadă, este esențial să ai un contabil bun, fie în firma ta, fie în familie. Un contabil bun te va ghida prin turbulențele economice și îți va proteja banii, ajutându-te să iei deciziile financiare corecte. Fără acest sprijin, riscurile de a face investiții greșite sunt mult mai mari”, a conchis Radu Georgescu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza