Călin Viorel Iuga, avocat în Baroul Cluj, ne-a vorbit despre provocările și posibilele soluții din justiție in contextul pandemiei de Covid-19. Conform acestuia, persoanele care au nevoie de un suport în această perioadă se lasă până pe ultima sută de metri și recurg la un avocat doar în momentul în care nu mai au altă soluție.
„Provocările și automat problemele în profesia de avocat sunt multiple, respectiv cele legate de clienți, noi cazuri și folosirea tehnologiei. Actuala criză a creat mai mult probleme în comparație cu criza din 2007-2009. Spre deosebire de acea criza, clienții nu mai recurg la mijloacele legale de rezolvare a problemelor, în special la instanță sau executor judecătoresc ci încearcă să tranzacționeze și recurg la aceste mijloace doar în momentul în care nu mai au altă soluție. Nu cred că este neapărat o problemă financiară ci mai degrabă o chestiune psihologică”, declară pentru Servus, Cluj!, avocatul Călin Viorel Iuga.
Călin Viorel Iuga îi încurajează pe toți cei care au o problemă de natură juridică să nu o amâne.
„Din cauza stării de urgență oamenii nu au rupt ușile cabinetelor de avocatură ci au amânat suportul juridic până în toamnă, când s-au trezit că nu își mai pot rezolva problemele într-un timp rezonabil. Dacă tu nu ai început din timp să îți rezolvi problema normal că vei avea soluționarea mai târziu. Nu amânarea este soluția. Încurajez să nu amâne problema de natură juridică din mai multe motive. În primul rând sistemul juridic este și el bulversat și sunt multe situații în care completele nu pot judeca, iar peste câtea luni nu știi ce va fi. Având în vedere incertitudinea care este de la o zi la alta mai bine rezolvi situația pe care o ai acum decât să o amâni pe o zi plină de incertitudine”, punctează avocatul clujean.
Conform acestuia, în această perioadă există o problemă cu prezența fizică, mai ales la persoanele în vârstă sau care sunt reticiente din cauza virusului. În acest sens soluția este folosirea întâlnirilor prin platforme video, însă din păcate o mare parte a clienților au o reticență cu folosirea tehnologiei: „Am mai făcut compromisuri, am mai mers noi la clienți”.
„Statul ar trebui să găsească soluții pentru a continua activitatea de judecată pentru că dreptul la acces la instanță este un drept fundamental, justiția este un factor de echilibru și ajută mediul de afaceri și cetățenii să își rezolve problemele. Avem nevoie ca justiția să continue. Asta a fost și diferența față de criza anterioară. Atunci justiția a funcționat la nivel maxim, iar acum a avut de suferit odată cu protestele legate de diminuarea pensiilor, după aceea a venit pandemia, etc. Statul trebuie să găsească soluții spre justiția online, spre judecata la distanță, să nu mai fie nevoie de prezența fizică a părților în fața judecătorului, însă cu respectarea dreptului la apărare”, mai spune Călin Viorel Iuga.