Blue Monday 2023. De ce azi e cea mai deprimantă zi a anului

by Oana Spiru

A treia zi de luni din ianuarie a fost numită „Blue Monday” și este considerată cea mai deprimantă zi a anului, scrie Live Science. Cea mai deprimantă zi a anului are la bază mai mulţi factori, perioada de după Crăciun, vremea din această perioadă, rezoluţiile de Anul Nou, cât şi nivelul mai scăzut al finanţelor personale.

Luni, 16 ianuarie 2023, este Blue Monday, dar este, de fapt, cea mai tristă zi a anului? Răspunsul scurt este „nu”, notează sursa citată. Termenul „Blue Monday” a fost inventat pentru prima dată în 2004 de Cliff Arnall, un psiholog și vorbitor motivațional, după ce a fost abordat de firma britanică de turism Sky Travel, desfiinţată între timp, pentru a găsi o formulă care să determine cea mai deprimantă zi a anului.

Ulterior, Blue Monday a devenit piesa centrală a unei campanii publicitare a Sky Travel, menită să încurajeze rezervările de vacanțe care, după cum sugera compania, ar fi atenuat o parte din suferința lui Blue Monday.

Cu toate acestea, calculul lui Arnall a fost respins în mod categoric de comunitatea științifică și academică.

„Tristețea iernii este un răspuns natural la încheierea vacanței de Crăciun și a festivităților, dar patologizarea unor astfel de sentimente normale într-o formă de «depresie acută» precum Blue Monday este greșită”, a declarat Craig Jackson, profesor de psihologie a sănătății ocupaționale la Birmingham City University din Anglia.

„Etica este cel puțin discutabilă. Nu există nicio dovadă credibilă de cercetare care să arate că Blue Monday este mai deprimantă decât orice altă zi sau chiar cea mai deprimantă zi a anului”, a declarat el pentru Live Science.

Indicatori ai sănătății publice, cum ar fi mortalitatea, absențele pe caz de boală, morbiditatea psihiatrică și chiar estimările privind decesele sau tentativele de suicid nu arată nicio creștere în a treia zi de luni din ianuarie sau în jurul acesteia în fiecare an, comparativ cu alte zile din ianuarie, a mai spus Jackson.

„Singurul mod în care această dată poate fi văzută ca fiind mai deprimantă decât altele se datorează faptului că mass-media mainstream le spune oamenilor că este Blue Monday și astfel poate apărea un efect de profeție care se autoîmplinește. Oamenii trebuie să știe că acest lucru nu este un fapt științific”, a spus Jackson.

Prin urmare, Blue Monday nu ar trebui considerat decât un PR stunt, a spus Jackson.

Cu toate acestea, Jackson a remarcat că lunile de iarnă pot juca un rol în creșterea sentimentelor de depresie și anxietate. Tulburarea afectivă sezonieră, denumită uneori „depresie de iarnă”, este un fenomen care afectează între 1% și 10% din oameni, potrivit unei analize din 2015 din revista The Physician and Sportsmedicine.

„Simplificând, «depresia de iarnă» este o formă de depresie, cu simptome care variază de la ușoare la majore, care apare mai ales în timpul lunilor de iarnă, care poate fi cauzată sau exacerbată de lipsa luminii naturale a zilei, precum și din motive sociale, cum ar fi reducerea activității și a timpului liber din cauza zilelor mai scurte și mai reci”, a spus Jackson.

„Cu toate acestea, nu există nicio legătură între persoanele care suferă de «depresia de iarnă» și Blue Monday”, a declarat Jackson.

Cum se simt angajaţii români

Angajaţii români nu se simt deprimaţi de Blue Monday, considerată cea mai deprimantă zi din an, dar sunt în schimb stresaţi şi resimt oboseala acumulată la final de an, potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, citat de Agerpres.

Potrivit BestJobs, puţin peste o treime (36%) dintre angajaţi resimt încărcătura acestei zile. Totodată, 64% declară că nu au motive să considere această zi una deprimantă, semn că ultimii ani au crescut rezistenţa românilor în faţa perioadelor dificile.

Sursa foto: stirileprotv.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza