După două săptămâni de ploi, a venit în sfârșit căldura. Una insuportabilă chiar la orele amiezii, când unele persoane ar putea avea probleme de sănătate. Expuși riscului sunt mai ales cei cu probleme cardiovasculare, care trebuie să evite expunerea la soare în zilele caniculare.
Medicul le recomandă acestor persoane să nu se expună căldurii și să iasă din casă înainte de ora 11 sau seara după apusul soarelui.
„Organismul se adaptează mai greu la temperaturile ridicate. În astfel de momente avem pierderi de lichide din organism, crește tensiunea arterială, frecvența pulsului, dar și vâscozitatea sângelui, care este unul dintre riscurile majore pentru accidentele vasculare cerebrale și pentru infarctul miocardic acut. În cazul hipotensiunii arteriale ne putem confrunta și cu stări de amețeală”, explică medicul cardiolog, Adrian Molnar.
“Toate categoriile de pacienți cu boli cardiovasculare întâmpină probleme la temperaturi mai mari de peste 30 de grade. Recomandările noastre sunt ca ei să iasă din casă dimineața, înainte de ora 11 sau după apusul soarelui. Să nu se expună mult la căldură, să bea cât mai multe lichide. Hidratarea este foarte importantă. Trebuie să bea peste 3L de apă pe zi, nu tot felul de sucuri dulci sau concentrate. Apa plată este cea mai bună”, explică medicul.
Mișcarea fizică este de asemenea foarte importantă, dar exercițiile se fac tot evitând expunerea la soarele puternic.
„Dușurile ar trebuie făcute unul dimineața și unul seara. Mai merge și unul între, dar nu trebuie să exagerăm cu ele. Corpul își reglează temperatura singur prin diferite mecanisme fizice. În ceea ce privește mișcarea fizică, aceasta trebuie făcută dimineața între orele 7-9 sau după apusul soarelui, dar cu două-trei ore înainte de culcare. De asemenea, camera unde ne odihnim trebuie să fie foarte bine aerisită”, încheie doctorul Adrian Molnar.