Cariile sunt cele mai frecvente probleme ale românilor, arată un studiu realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România

by Bianca Baraboi

Un studiu privind sănătatea orală a românilor arată că peste două treimi din cetăţenii ţării au o afecţiune orală, cariile fiind cele mai frecvente. Iniţiatorii acestei cercetări vin şi cu o serie de măsuri pentru a preveni problemele dentare, una dintre soluţii fiind lansarea conceptului de „stomatolog de familie”.

Studiul privind sănătatea orală a Românilor a fost realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Cercetarea a scos la iveală faptul că România este pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte consultaţiile stomatologice, cu o medie anuală de 0,3 per capita, faţă de 0,9, media europeană. Adresabilitatea scăzută la medicul stomatolog duce la identificarea tardivă a problemelor de sănătate orală şi la costuri crescute de tratament.

La Medika TV, expertul în politici de sănătate publică Irina Turcu a explicat ce măsuri trebuie luate pentru a creşte adresabilitatea populaţiei către cabinetele medicilor stomatologi.

„Prevenţia este importantă şi din punct de vedere social şi din punct de vedere material. În ideea de prevenţie, noi am lansat un concept de stomatolog de familie în mediul rural. Ideea pleacă de la distribuţia medicilor stomatologi, decalajul dintre urban şi rural în contract cu Casa (de Asigurări de Sănătate – n.r.) sau în practică privată”, a declarat Irina Turcu, expert în politici de sănătate.

În mediul rural numărul medicilor stomatologi este foarte mic, cei mai mulţi specialişti în sănătate orală desfăşurându-şi activitatea în mediul urban. Cercetarea specialiştilor a mai arătat că cel puţin două treimi dintre români au o afecţiune dentară, cariile fiind cele mai frecvente.

Cu mai multe subiecte ce privesc sănătatea vă așteptăm pe Medika Tv, o televiziune a grupului Clever.

sursa: Prima News

Te-ar putea interesa si

Comenteaza