Toți cei care pot, lucrează de -acasă, se închid temporar mall-uri, baruri, restaurante și cafenele, se interzic evenimentele publice și adunările și ieșim din casă doar dacă e ncesar, cam asta presupune starea de urgență pentru populație: ”Cu siguranță se vor închide restaurante, localuri și cafenele, pentru că trebuie limitat contactul dintre persoane. Mi se pare o măsură utilă și firească, pentru că marea problemă cu acest virus este că e foarte contagios. De asemenea, starea de urgență permite ca anumite resurse să poată fi utilizate la maximum. De exemplu, hoteluri care să fie rechiziționate sau reorganizate pentru a deveni spații de carantină, școli și săli de sport care să devină depozite pentru echipamente și materiale ncesare și se pot debloca fonduri pentru a achiziționa materialele ncesare spitalelor și centrelor de carantină”, explică judecătorul Cristi Danileț.
Potrivit legii, autoritățile pot limita sau interzice circulația vehiculelor sau persoanelor în anumite zone și e preferabil mijlocul propriu de transport, se poate restricționa și circulația feroviară, aeriană sau maritimă pe anumite rute, iar anumite puncte de frontieră se pot închide, fiind posibil doar transportul de mărfuri. ”Stăm în casă, ca să fim cu toții în siguranță. Cel mai probabil circulația va fi restricționată și nu vom mai avea voie să ieșim decât în scop concret, poate pe o durată limitată de timp, așa cum am văzut că e în Italia. Mergi până la magazin sau la farmacie, îți iei cele necesare și te întorci. Excepție fac, evident, doar cei care lucrează în sectoarele cu foc continuu și trebuie să se deplaseze la serviciu”, spune judecătorul. Ce se întâmplă însă dacă nu respecți regulile? ”Polițistul nu te arestează dacă zici că mergi la magazinul din colț și te găsește în centrul orașului, dar îți poate pune în vedere să te întorci la domiciliu și te poate conduce sau îți poate da amendă. Cred că și structurile care se vor activa acum, Poliția, Jandarmeria, Armata… nu cred că e cazul încă, se așteptau la asta și se pregătesc de câteva zile”, mai spune Danileț.
Totodată, de reținut ar fi faptul că, odată cu instituirea stării de urgență, se poate recurge și la măsura predării armelor de către civili. ”Să ne gândim că, în ultimele zile, zeci de mii de oameni s-au întors din străinătate, iar printre ei sunt și cei care lucrează la negru, care făceau diverse șmecherii sau chiar se ocupau cu infracțiuni. Sigur, ei sunt doar o mică parte, dar nu trebuie neglijați. În astfel de situații, când presiunea asupra societății este oricum foarte mare, ei se pot revolta sau pot recurge la acte de violență și poliția va avea dreptul să intre în casă, să oprească mașinile, să le verifice și să confiște armele”, spune Danileț.
Un set concret de măsuri va fi anunțat odată cu semnarea decretului de instituire a stării de urgență și publicarea acestuia în Monitorul Oficial. Acesta trebuie să prevadă următoarele:
- motivele care au impus instituirea stării;
- zona în care se instituie;
- perioada pentru care se instituie;
- măsurile de primă urgenţă care urmează a fi luate;
- drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, în limitele prevederilor constituţionale;
- autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora.
Perioada maximă pentru care se poate decreta stare de urgență este de 30 de zile, cu posibilitate de prelungire. Judecătorul Cristi Danileț crede că vom depăși acest termen, având în vedere câ vârful epidemiei în România este așteptat abia în aprilie.