Atunci când vine vorba despre anotimpul verii primul instinct ne determină să ne gândim la multă căldură, relaxare și voie bună. Alții nu se pot obișnui cu zecile de grade urcate în termometre și preferă mai mult răcoarea sau chiar uneori puțină mișcare pentru a se putea revigora. Prin urmare, printre cele mai la îndemână activități se enumeră și drumețiile prin pădure sau chiar pe munte. Înainte de a pleca într-o mică expediție trebuie să ținem cont totuși de anumite aspecte pentru a putea evita diverse pericole sau situații în care ne lipsesc câte una alta de prin bagaj. De aceea, salvamontiștii clujeni au câteva recomandări în ceea ce privesc drumețiile.
Potrivit salvamontiștilor clujeni, înainte de a pleca într-o drumeție de o zi trebuie să ținem cont de masa de dimineață, deoarece aceasta trebuie aleasă cu mare grijă. De asemenea, cantitatea de alimente trebuie calculată în funcție de lungimea și dificultatea traseului. Sunt de preferat alimentele care nu se deteriorează la temperaturi ridicate, cu un conținut redus de sare, astfel încât acestea să nu provoace setea.
“Hrana consumată pe munte într-o tură de o zi trebuie gândită în contextul mesei de dimineața. Ideal ar fi ca micul dejun să asigure necesarul de energie pentru prima parte a zilei, fără însă să se creeze o senzație de încărcare si sațietate. Este contraindicat ca imediat după masa sa se plece in drumeții, pe zone care necesita efort susținut.
Masa principală pe munte se va consuma, de preferință, după terminarea unui efort susținut (dar nu chiar imediat), iar in timpul efortului se vor consuma alimente hiperenergetice (batoane energetice, ciocolată, fructe confiate, smochine, curmale, etc)”.
Cantitatea de lichid se va calcula in funcție de necesarul fiecăruia si temperatura ambientala, la care se va adăuga o rezerva, dar nu mai puțin de 2 L.
“Se vor evita băuturile alcoolice si cele carbogazoase. Hidratați-vă corespunzător si iarna chiar daca temperatura de afara este scăzută. Prin transpirația rezultata in urma faptului ca in astfel de perioade îmbrăcămintea este groasa, se pierde o cantitate importanta de lichide care trebuie înlocuită.
Pe perioada sezonului rece, este preferabil de înlocuit, măcar o parte din lichidele de hidratare, cu băuturi calde, păstrate in termos. Trebuie luat in considerare faptul, ca pentru hidratarea cu apa rezultata din topirea zăpezii, este necesar un aport suplimentar de săruri minerale, deoarece in acest caz ele lipsesc”, conform salvamontiștilor.
Mereu trebuie să ne informăm asupra surselor de apa de pe traseu (izvoare, cabane): “Trebuie luat în considerare faptul ca într-o drumeție de lungă durată, care implică un efort susținut, lipsa unei hidratări corespunzătoare poate avea efecte mult mai dramatice decât hrana insuficientă”, subliniează salvamontiștii.
Recomandări mai riguroase pentru cei care își doresc să facă expediții de câteva zile pe munte
Potrivit Salvamont-Salvaspeo Cluj, persoanele care doresc să facă expediții de câteva zile pe munte sau cele care își propun să parcurgă trasee mai dificile trebuie să țină cont de mai multe aspecte importante pentru a putea face față oricărei situații.
“Nu plecați în drumeție dacă sunteți obosit sau nu aveți avizul medicului în caz că suferiți de anumite boli sau sunteți în convalescență. Înainte de plecare în excursie, informați-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porțiuni periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.
Informați-vă la salvamontiști, cabanieri, pădurari, ciobani de stare traseului (poteci, podețe, marcaje), a refugiilor și a punctelor salvamont. Informați-vă de prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, evitați deplasarea pe timp nefavorabil. Calculați timpul necesar parcurgerii traseului funcție de pregătirea dumneavoastră”.
Plecarea pe munte se face cu un echipament adecvat, atât pentru condițiile meteo, pentru specificul traseului dar și al activităților. Trebuie luate haine de schimb, haine de protecție împotriva vântului și ploii și haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade.
“Nu uitați ca la munte vremea este deosebit de imprevizibilă, iar condițiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt. Nu uitați să puneți în rucsac lanterna, busola, harta, ochelari de soare cu protecție UV, crema de protecție UV, spray cu piper și/sau generator de ultrasunete, briceag, trusa de prim-ajutor medical și punga pentru gunoi.
Luați cu dumneavoastră o cantitate de lichide puțin mai mare decât necesarul normal, pentru a va putea hidrata corespunzător. Alegeți apa, ceaiurile sau sucurile naturale, evitați băuturile carbogazoase, iar în perioada iernii luați lichide calde (pentru a le păstra temperatura un timp cat mai îndelungat puneți-le într-un termos)”, mai adaugă aceștia.
A se evita băuturile alcoolice înainte și în timpul excursiei! Acestea slăbesc organismul, diminuează capacitatea de efort. Este bine să beți apă numai la sfârșitul pauzelor, înainte de a porni din nou la drum. Este de preferat evitarea fumatului în timpul excursiei. În pauzele mai mari se pot consuma dulciuri (zahăr, glucoza, miere, etc.).
În cazul apariției dificultăților pe traseu sau înrăutățirii vremii, Salvamont recomandă retragarea către cea mai apropiată cabană.
“În caz de furtună sau de ploaie cu descărcări electrice părăsiți culmea. Nu vă adăpostiți lângă copaci izolați, înalți sau lângă stânci și nu alergați. În caz de ceață, ploaie puternică, viscol căutați urgent un adăpost, cei care pleacă în cercetare nu o faceți la o depărtare mai mare de distanța la care se aude glasul omenesc sau se vede lumina lanternei. În nici un caz nu lăsați în urma pe cei obosiți. La traversarea pantelor prielnice avalanșelor trecerea se face la o distanță de câțiva metri unul de altul și se calcă exact în urma lăsată de capul coloanei, înaintându-se în șir indian. Nu trebuie, sub nici un motiv, să rămâneți în urma grupului”.
În caz de rătăcire, trebuie păstrată unitatea grupului: “Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Anunțați imediat Salvamont-ul. Apelați cu încredere la ghizii montani autorizați și la membrii Salvamont”, încheie salvamontiștii.
Sursa foto: Eco-Romania