Spitalul Militar din Cluj-Napoca a fost dotat cu un manechin de simulare Trauma HAL. Acesta este conceput pentru a ajuta instruirea personalului medical pentru situații de urgență, îngrijirea răniților și evacuarea lor din câmpul tactic prin intermediul unor exerciții de antrenament reale.
„Începând cu această lună avem în dotare manechinul de simulare Trauma HAL, care reprezintă o soluție extrem de eficientă pentru instruirea în domeniul asistenței medicale de urgență. Acesta este special conceput pentru a satisface nevoile de instruire ale echipelor de prim ajutor, serviciilor medicale de urgență. Vom putea instrui personalul medical prin exerciții de antrenament reale pentru a îmbunatăți pregătirea pentru situații de urgență, îngrijirea răniților și evacuarea lor din câmpul tactic (MEDEVAC)”, au transmis reprezentanții spitalului.
Software-ul intuitiv integrat permite gestionarea facilă a semnelor vitale ale simulatorului folosind comenzi on-the-fly (din mers) și scenarii interactive, bazate pe experiente dovedite, precum:
- traumatismul căilor respiratorii ca urmare a detonării unui dispozitiv exploziv improvizat;
- sindromul de detresă respiratorie acută ca urmare a unui accident de autovehicul;
- leziuni provocate de explozie într-un cadru civil;
- posibilă comoție cerebrală sau hipovolemie;
- leziuni asociate căderii;
- rană prin împușcare la nivelul pieptului;
- rană prin împușcare la picior;
- amputarea traumatică a unui membru în urma unui accident de motocicletă;
- amputarea traumatică a membrului și posibile leziuni cerebrale traumatice;
- amputații traumatice multiple ale membrelor cu posibile leziuni cerebrale traumatice.
„Manechinul este autonom, complet echipat și gata de utilizare. Este funcțional în timpul transportului pe o targă de uz militar tip NATO. Trauma HAL prezintă o serie de semne vitale programabile pentru a facilita dezvoltarea de abilități transferabile în situații reale. Tehnologia simulează sângerari realiste în corelație cu ritmul cardiac și tensiunea arterială. Rănile axilare și inghinale răspund la presiunea aplicată, la bandajarea și la pansarea rănilor”, mai arată cei de la spital.