Chiriile din Cluj-Napoca s-au aflat mereu într-o dinamică, în multe dintre situații chiar amețitoare. Se pare că nici pandemia nu a izbutit să mai “domolească” prețurile imobilelor. Concret, dacă înaintea apariției coronavirusului un apartament din Cluj-Napoca se închiria pentru suma de 600 de euro, același imobil se găsea pe piață în perioada pandemiei cu 350-400 de euro. În 2021, aceste prețuri revin la acea valoarea “normală”, spun agenții imobiliari. Da, aceleași sume “piperate” pentru majoritatea buzunarelor, iar pentru că cererile sunt foarte mari, iar proprietarii cunoscători de acest lucru, slabe șanse ca prețurile să mai scădă.
“Clujul este un oraș cultural din toate punctele de vedere, iar asta atrage. Proprietarii văd că cererea este foarte mare și plusează cât mai mult. Dacă perioada pandemiei a ieftinit prețurile chiriilor în 2019-2020 cu aproape 40%, acum, în 2021, prețurile revin la valorea lor <<normală>>. Atunci s-au închiriat apartamente de 600 de euro cu 350-400. Acum revin din nou la prețuri de 550-600 de euro.
Cea mai mare cerere de chirie se regăsește în cartiere precum Mărăști, Gheorgheni, Între Lacuri sau în zona centrală. De asemenea sunt cereri și pentru Zorilor, pentru că este aproape UMF, dar și UTCN. Și în Andrei Mureșanu, Bună Ziua sau Grigorescu sunt multe cereri, dar aici depinde de client. Printre cei mai mulți se enumeră familiile cu copii sau cuplurile. Cei mai mulți dintre studenți vor în Mărăști, Gheorgheni”, ne spune agentul imobiliar Alexandra Oprea.
Orice persoană care este interesată să închirieze un apartament are de obicei trei criterii: să fie aproape de facultate/job, să arate bine apartamentul și să aibă un preț accesibil: “Nu poți să le ai pe toate trei mereu. Trebuie să faci un compromis în ceea ce privește distanța. Nu tot timpul se găsesc chirii chiar pe lângă facultatea respectivă, să spunem de exemplu, FSEGA. Unii studenți se îndreaptă spre Mănăștur, Zorilor sau altundeva ca să arate bine apartamentul și să aibă un preț bun. Nu prea poți să amâni căutările în luna august cu gândul de a găsi o ofertă mai bună pe final de septembrie. Nu poți să ai garanția că va veni o ofertă mai bună pe piață”, adaugă agentul imobiliar.
Evenimente precum TIFF, Electric Castle, Turneu WTA, Campionat European de Volei, Jazz in the Park sau Untold aduc un câștig pentru Cluj cu siguranță. Însă unii dintre studenți aleg să vină la Cluj doar pentru a studia, alții pun accentul și pe partea culturală de care dispune orașul de pe Someș.
“Cred că toată lumea are de câștigat în acest moment, nu doar agențiile imobiliare. Sunt studenți care vor să vină aici nu doar pentru a face facultate, ci și pentru festivaluri, deoarece e un oraș cultural. Între timp va veni și influența aceasta asupra noastră… De cealaltă parte, sunt studenți care nu vin doar pentru că sunt și astfel de evenimente la Cluj, ci pentru a studia. Ei de obicei pleacă în perioada verii și se întorc în toamnă să stea din nou”, a încheiat Alexandra Oprea.
După o scurtă verificare pe OLX găsim și ofertele de pe piață:
Apartament cu o cameră semidecomandată în Mănăștur – 200 de euro
Apartament cu 2 camere în Baciu – 330 de euro
Apartament cu o cameră în cartierul Borhanci – 350 de euro
Apartament 3 camere decomandate (110 mp) în zona Emerson – 400 de euro
Apartament cu o cameră + balcon (43 mp) pe strada Soporului – 400 de euro
Apartament 3 camere decomandate, 2 băi, în Gheorgheni, lângă FSEGA – 500 de euro
Apartament cu 3 camere (73 mp) în Mănăștur- 530 de euro
Apartament cu 2 camere în Bonjour Residence (Bună Ziua) – 700 de euro
Apartament 5 camere în zona centrală – 700 de euro
Grupul “Chirie Cluj-Napoca” pe Facebook:
Apartament cu o cameră în Mănăștur, strada Bucovina – 280 de euro negociabil
Apartament cu o cameră în Mărăști (bloc nou, parcare subterană) – 290 de euro
Apartament 2 camere, zona OMV (Calea Turzii) – 330 de euro
Apartament (dormitor+bucatarie, balcon și loc de parcare) – 370 de euro
Apartament 2 camere în Mărăști, zona Piața Abator (două locuri de parcare)- 500 de euro