Clujul, focar de rujeolă. Cazurile sunt trimise la Infecțioase Dej

by Cristina Mihaila

Cu 23 de cazuri noi de rujeolă raportate în perioada 27 aprilie – 1 mai, Clujul este unul dintre principalele focare din țară, alături de Satu-Mare, Neamț sau Suceava. Din cauza pandemiei de COVID-19, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca nu pot fi preluate aceste cazuri, care sunt trimise, conform noilor protocoale, la secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal din Dej.

”Noi, în spitalul nostru, preluăm actualmente doar cazuri de infecție COVID. Restul patologiilor infecțioase sunt direcționate către alte servicii, în principiu bolile eruptive sunt preluate de secția de boli infecțioase Dej, conform directivelor pe care la avem. Nici serviciul de urgență nu îl mai avem decât dacă este COVID”, explică medicul Irina Filipescu de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Aceasta explică de ce rujeola poate fi o boală periculoasă, fiind cea mai contagioasă dintre bolile eruptive. ”Este o boală extrem de contagioasă, de fapt e boala cu cea mai mare contagiozitate dintre toate bolile eruptive, respectiv peste 96% în momentul în care venim în contact mai mult de 15 minute cu o persoană care este simptomatică, într-un spațiu închis. Așa se explică și de ce se transmite așa repede, mai ales în familii. Deși poate trece ușor, are și două complicații destul de severe care pot să ducă din păcate la o evoluție nefavorabilă: encefalită și pneumonie. Acestea, mai ales la persoane care au și alte probleme cronice, pot să aibă urmări nefaste. Este o boală care necesită internare și spitalizare, monitorizare atentă”, spune medicul.

Mai multe despre simptomele și tratamentul acestei boli puteți citi pe Look Medica.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza