In aceasta perioada, odata cu restrictiile de circulatie si cu urmare a recomandarilor privind atentia crescuta pentru spalatul mainilor, fetei, alimentelor etc, consumul de apa al populatiei a crescut.
Coincidenta face ca sosirea primaverii si mai ales timpul extrem de favorabil sa fi dus, incepand cu ultimul sfarsit de saptamana, la o crestere semnificativa a consumului de apa potabila distribuita prin sistemul public, in particular in zona rurala, din aria deservita de companie in judetele Cluj si Salaj, cea mai mare parte din acest consum crescut fiind datorat demararii activitatilor agricole si de gradinarit.
”Adresam un apel insistent concetatenilor care deruleaza astfel de activitati agricole sa reduca la minim utilizarea apei potabile pentru scopuri agricole si de gradinarit, utilizand pe cat posibil apa din alte surse (fantani, puturi etc.). Daca utilizatorii nu fac eforturi de a reduce consumul de apa potabila pentru agricultura, exista posibilitatea ca aceia aflati la capetele de retea sa fie privati de dreptul vital de a avea minimul de apa pentru spalat, baut si alte necesitati minime.
Reamintim tuturor utilizatorilor ca legislatia in vigoare descurajeaza utilizarea apei potabile distribuita prin retelele publice in alte scopuri decat pentru satisfacerea nevoilor strict gospodaresti. Aceste prevederi sunt cuprinse si in contractul de furnizare/prestare a serviciului incheiat de CASSA cu fiecare client”, transmite Compania de Apă Someș.
Potrivit prevederilor art.229, din Ordinul nr.88/2007 al ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de GospodărieComunala), “Utilizatorul este obligat: b) sa asigure folosirea eficienta şi raţională a apei preluate din reţeaua de alimentare cu apa, prin încadrarea în normele de consum pe persoana, unitatea de produs sau puncte de folosinta, conform debitelor prevăzute în standardele în vigoare; c) sa utilizeze apa numai pentru folosintele prevăzute în contractul de furnizare a serviciilor(…)”.