În ultimul an implementarea tehnicilor minim invazive în chirurgia cardiacă au fost un real progres pentru România iar acestă evoluție înseamnă o colaborare strânsă între chirurgii cardiaci tradiționali și cardiologii interventionisti. O reală problemă însă, rămâne în continuare lipsa medicilor care se îndreaptă către chirurgia cardiacă pediatrică. Este și provocarea cu care medicii renumiți se confruntă acum, în a atrage tânăra generație spre această ramură a medicinei. Prezentări teoretice dar si ateliere practice sunt susținute în acest sens la Congresul Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară ce are loc în aceste zile la Cluj -Napoca. Peste 70 de speakeri participă până sâmbătă la cea de-a 19-a ediție a congresului.
Chirurgia cardiovasculară pediatrică este una din temele majore pe care se pune accentul în acest an, mai ales că la noi în țară încă este la început această ramură.
prof.dr. Adrian Molnar, director medical Institutul Inimii Cluj-Napoca: Provocările pe care le are un chirurg cardiac sunt cele legate de procedurile minim și micro invazive. Este o zonă asa de tranziție între cardiologie tradițională și chirurgie. Și aici chirurgii au de trecut niște granițe. Cardiologii au de trecut niște granițe și undeva la mijloc ne întâlnim cu ei.(…)
Rezidenții de chirurgie cardiacă sunt mai puțini decât erau înainte. Tot mai puțini tineri absolvenți de facultate optează pentru specialitățile chirurgicale. Din păcate. Și atunci nivelul de selecție este mai mic decât în trecut dar dintre aceștia pot fi selectați viitoare stele ale chirurgiei cardiace.(…)
Ăsta este un subiect delicat. Din păcate chirurgia pediatrică în România a rămas încă într-un stadiu de început. Foarte puțini tineri dintre chirurgii cardiaci se îndreaptă către chirurgia cardiacă pediatrică, din păcate, este o specialitate foarte grea care se învață în ani de zile și multă muncă. Un chirurg pediatru învață cel puțin până la 40 de ani și abia după acea își dă drumul și începe să se realizeze.
Însă progresul se vede. Pas cu pas spun specialiștii, ne îndreptăm spre rezultatele marilor clinici din străinătate.
prof.dr. Horațiu Moldovan, șef clinică chirurgie cardiovasculara Spitalul Clinic de Urgență București: Astăzi specialitatea de chirurgie cardiacă evoluează și se transformă din ce în ce mai mult spre tehnici din ce în ce mai limitate, micro invazive chiar, mergând până la preluarea tehnicilor transcateter de la colegii radiologi intervenționiști. Paleta de operații pe care sunt chemați chirurgii de astăzi să le execute este foarte largă și în cadrul acestor congrese suntem în măsură să ne comunicăm rezultatele și să învățăm permanent unii de la ceilalți.
În România azi, spitalele care desfășoară chirurgie pediatrică sunt la Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași iar la spitalul Marie Curie din București rezultatele sunt din ce în ce mai bune.
prof.dr. Horațiu Moldovan șef clinică chirurgie cardiovasculară Spitalul Clinic de Urgență București: O prezență deosebită este realizată la spitalul Marie Curie din București, unde echipa de acolo realizează un număr important de operații la copii , o echipă cu experiență, deja conecatată la centrul de chirurgie pediatrică de la Milano, în colaborare cu această echipa italiană.
Un lucru foarte bun și important este legătura pe care România a creat-o cu străinătatea, mai ales prin programul burselor dedicate rezidenților cardiaci care au avut parte de o pregătire de 30 de zile în cadrul Clinicii San Donato din Milano.
prof.dr. Alessandro Frigiola, Șef departament chirurgie cardiacă pediatrică Policlinica San Donato Milano: Am descoperit și am aflat că o mulțime de chirurgi sunt foarte calificați prin experinta lor uriașă, care înseamnă că România s-a schimbat mult. Astăzi de altfel punem și bazele unui viitor care să îmbunătățească cunoștințele tehnicii operative ale tinerilor medici. Aceștia au nevoie să fie ajutați. Programul educațional pe care l-am început în colaborare cu colegii din România, cu Ministerul Sănătății este foarte important.
Un avantaj îl constituie posibilitățile pe care tinerii medici le au în acești ani, față de mentorii lor, care în urmă cu 30 de ani nu aveau aceleași resurse.
prof.dr. Adrian Molnar, director medical Institutul Inimii Cluj-Napoca: Posibilitățile lor de învățare, de a face traininguri, sunt mult mai avansate decât ce am avut noi acum 30 de ani, când am început noi această meserie. Și asta este foarte bine. Pentru că și eu am învățat mult din deplasările pe care le-am avut din trainingurile pe care le-am făcut. Ei au posibilități mult mai mari, Europa este deschisă, diplomele sunt recunoscute în foarte multe țări.