O alimentaţie echilibrată e întotdeauna o idee bună, atât pentru sănătatea ta, cât şi pentru starea de bine şi nivelurile de energie. Alimentele proaspete, neprocesate te ajută să îi oferi corpului tău nutrienţii de care are nevoie, de la carbohidraţi şi proteine până la vitamine şi minerale.
Dacă vrei să faci o schimbare în alimentaţia ta, iată câteva sfaturi nutriţionale uşor de urmat:
Renunţă la alimentele ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate nu îţi aduc nimic bun, dimpotrivă. Acestea au listele de ingrediente pline de conservanţi, coloranţi, potentiatori de arome şi alţi aditivi, unii ce pot avea chiar efecte negative asupra sănătăţii. De aceea, primul pas pentru a-ţi hrăni corpul aşa cum se cuvine este să renunţi la alimentele ultraprocesate sau cel puţin să reduci la minim consumul.
Printre cele mai cunoscute alimente ultraprocesate se număra mezelurile, majoritatea dulciurilor ambalate din comerţ, de la îngheţată la biscuiţi sau cereale pentru mic dejun, iaurturile cu arome şi băuturile carbogazoase aromate.
Din fericire, majoritatea alimentelor ultraprocesate se pot înlocui cu alternative mai bune, precum apa infuzată cu fructe sau ceaiul, dulciurile preparate în casă sau fructele ori carnea proaspătă.
Încearcă reţete de fast food acasă
O mulţime de reţete de fast food se pot recrea acasă, fără prea mare efort. Un foarte bun exemplu sunt cartofii prăjiţi şi burgerii. Poţi să prăjeşti cartofi la cuptor, cu o cantitate minimă de ulei, iar burgerul îl poţi pregăti cu carne proaspătă, chifle cu ingrediente curate şi sosuri home-made. Nu doar această reţetă se pretează pentru prepararea acasă, ci şi altele, de la shaorma şi până la pui crispy, pe care îl poţi prepara cu fulgi de porumb şi ou, la cuptor.
La capitolul sosuri, o mulţime de reţete sunt gata cât ai clipi acasă, cu ingrediente fresh. Spre exemplu, un sos cu iaurt grecesc, puţină lămâie, oregano şi usturoi va merge de minune cu pui crispy, cartofi prăjiţi sau shaorma.
Foloseşte un cântar de bucătărie
Dacă îţi doreşti să ştii exact câte calorii consumi într-o zi, dar şi înseamnă asta din punct de vedere al gramajului alimentelor, foloseşte un cântar de bucătărie. Un cântar de bucătărie te poate ajuta să mănânci mai sănătos, să ştii uşor câte calorii consumi şi să controlezi cantitatea de mâncare pe care o găteşti.
Un cântar de bucătărie e util şi pentru a evita risipa alimentară. Odată ce începi să-l foloseşti, vei observa ce fel de porţii de mâncare ţi se potrivesc, ce cantităţi de produse mănânci şi va fi mai uşor să găteşti exact cât ai nevoie.
Cauta reţete sănătoase
Internetul îţi poate oferi super resurse când vine vorba de reţete sănătoase. Nenumărate bloguri şi reviste dedicate zonei de cooking oferă reţete diverse, pentru toate gusturile şi nevoile. Îndreaptă-te către preparate cu ingrediente fresh, cu cât mai puţin ulei sau grăsimi animale şi cu cât mai puţin zahăr sau ingrediente procesate.
Nu doar blogurile şi revistele de cooking îţi sunt utile, ci şi reţelele sociale. Spre exemplu, pe TikTok sau Instagram găseşti o mulţime de reţete sănătoase şi rapide, prezentate chiar şi într-un clip de 1 minut.
Depozitează corect mâncarea
Ca să te bucuri de alimente pline de nutrienţi, contează foarte mult să depozitezi corect mâncarea. Fiecare aliment are indicaţii de depozitare pe etichetă, de la carne ambalată şi până la conserve sau lactate. În cazul fructelor şi legumelor proaspete, e o idee bună să le consumi cât mai repede după ce le-ai achiziţionat şi să le depozitezi în frigider sau în cămară, în funcţie de anotimp.
Ca să prelungeşti termenul de valabilitate al alimentelor, le poţi congela, de preferat în pungi speciale, porţionate. O lada frigorifica te poate ajuta să depozitezi mai uşor cantităţi mari de alimente, mai ales dacă îţi doreşti să le congelezi. Majoritatea modelelor de lăzi frigorifice oferă atât funcţie de răcire, cât şi funcţie de congelare, pentru o utilizare uşoară. Poţi aşeza o ladă frigorifică în cămară, în bucătărie sau chiar în pivniţa ori mansardă, în funcţie de spaţiul de care dispui.
Dacă nu ai prea mult spaţiu în locuinţă, alege o lada frigorifica mica, pe care să o aşezi în bucătărie sau pe hol.
O lada frigorifica auto iti poate fi de folos cand calatoresti, deoarece este esenţial să păstrezi mâncarea în condiţii adecvate, fie că este vară, fie că este iarnă. În acest fel, ai grijă de sănătatea ta şi a celor dragi şi eviţi risipa alimentară.
Foloseşte sfaturile de mai sus ca să îi oferi corpului tău hrană de care are nevoie. Începe prin a renunţa la alimentele ultraprocesate, pe care poţi să le înlocuieşti uşor cu alternative homemade, cu ingrediente curate. Mai apoi, testează reţete delicioase pe care le poţi face acasă, cu produse de calitate, fie că e vorba de burgeri, fie că e vorba de shaorma.