Criza COVID a afectat și domeniul umanitar. Cauze nobile puse în așteptare din cauza pandemiei

by admin

Venirea pandemiei a prins majoritatea instituțiilor și companiilor în ofsaid. Nimeni nu se aștepta la o criză atât de profundă, iar blocarea activității, reorganizarea muncii și asigurarea unor condiții speciale de igienă au avut impact major asupra bugetelor. Și nu doar zona de business a avut de suferit. Aflate mereu în căutare de fonduri și donații, ONG-urile s-au văzut brusc în fața unei dileme. Cui mai cerem bani, când fiecare duce o luptă pentru supraviețuire? Foarte multe asociații sau grupuri de voluntari formate ad-hoc au venit în ajutorul medicilor și al spitalelor, dar pentru beneficiarii altor tipuri de proiecte criza a lăsat un gol imens.

„Fiecare a avut ca prioritate pandemia de Covid. Sper ca acele companii care aveau buget și implicare socială, să ne cheme din nou și să trimitem proiecte spre finanțare. La mine au scăzut cu 50% donațiile. Anul acesta nu am primit niciun leu din partea companiilor. Din partea persoanelor fizice care obișnuiau să ne dea lunar, au scăzut la jumătate. Din toate proiectele ONG-ului au rămas doar proiectul „Acasă” alături de care mergem în continuare. Sper să putem face proiectul „Happy Room”. Ar fi primul din țară și sper să-l realizăm la Cluj până în toamnă. Ar fi trebuit să facem și cele două tabere pentru copii în august-septembrie, dar slabe șanse”, a declarat Oana Mîndruț, președintele Asociației Life Education for All, care se ocupă, așa cum îi spune și numele, de proiecte pe educație.

„Din păcate nu au mai fost donațiile pe care le aveam până în perioada stării de urgență. Încă din luna martie au scăzut cu 50% donațiile atât din partea persoanelor fizice, cât și din sponsorizările persoanelor juridice. Noi nu am donat pentru zona medicală, am continuat să oferim o masă caldă persoanelor izolate în centrele de adăpost temporar. În jur de 120 de persoane am ajutat. Cam toate proiectele sunt blocate. Încercăm să reluăm de săptămâna viitoare activitățile cu copiii din familiile nevoiașe. Cu posibilitățile pe care le avem acum, încercăm să reluăm proiectul cu centrul de activități pentru copii, dar costurile sunt destul de mari, iar donațiile puține”, explică Lucian Pârvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”.

ONG-urile, singurul sprijin pentru familii și comunități întregi care se zbat pentru supraviețuire

Fundația World Vision Romania are de 30 de ani proiecte de susținere a educației în mediul rural. Deși copiii au continuat orele în mediul online, a fost nevoie de un efort imens pentru a încheia cu bine anul școlar 2019-2020.

„Numai în județul Cluj susținem peste 4.000 de copii din familii defavorizate de la țară să meargă la școală, să aibă un viitor. Iar educația și școala nu s-au oprit odată cu starea de urgență. Copiii nu au fost în vacanță, ci au fost nevoiți, la fel ca profesorii lor, să se adapteze peste noapte la o nouă formă de învățământ – cea online. Și am văzut cu toții cum a decurs asta. În plus, oamenii au rămas fără locuri de muncă, în stare de urgență nici măcar zilierii nu au mai avut din ce-și câștiga pâinea, în satele mai izolate nu aveau acces la alimente. Așa că am mers la ei cu pachete cu alimente de bază, am dat bonuri sociale, am ajutat cum am putut. Vă puteți da seama ce ar fi însemnat ca ajutorul nostru să se oprească pur și simplu, odată cu starea de urgență”, spune Cristina Mihăilă, specialist comunicare la World Vision Romania, biroul zonal Cluj.

„În principiu, beneficiarii noștri sunt persoane cu posibilități reduse, familii nevoiașe, copii provenind din astfel de familii, persoanele fără adăpost, familii din mediul rural. Faptul că nu mai putem susține aceste proiecte pe care noi le derulam constant este o pierdere pentru acești oameni. Ei nu mai pot beneficia nici măcar de hrană, pachete alimentare sau produse de igienă. În total este vorba de 400 de persoane care beneficiau lunar de sprijinul nostru”, povestește și Lucian Pârvu de la „Misionarii lui Padre Pio”.

Uniți pentru spitale în timpul pandemiei. Va fi lumea solidară în continuare?

„Așa am sperat, dar perioada post stării de urgență îmi confirmă că a fost doar o schimbare sporadică. Oamenii au fost panicați și un pic speriați de izolare. Se pare că nu ne-a schimbat mentalitatea această perioadă. Noi mizăm în continuare pe sprijinul și solidaritatea clujenilor. Cei care ne-au susținut proiectele au fost oamenii de rând, nu firme sau companii mari. Oameni care au trecut și ei prin momente dificile în viață. Le cerem în continuare ajutorul ca să putem ajuta la rândul nostru”, subliniază Lucian Pârvu.

„Nu cred. Eu sunt de părere că o astfel de criză scoate de fapt ce ai înăuntru. Oamenii care erau generoși înainte, în momentul în care se vor simți siguri din punct de vedere financiar, vor dona în continuare. Cei care nu au făcut-o până acum nu cred că o vor face nici de acum înainte. Spre exemplu, eu în fiecare an dau o sumă unui ONG din venitul personal. Momentan am oprit din păcate această donație lunară, deoarece nici eu nu mă simt în siguranță cu veniturile și cu ce va mai fi în continuare. Toate ONG-urile mici au o mare problemă în acest moment”, susține Oana Mândruț.

”Noi avem încredere că oamenii au realizat importanța solidarității și continuăm să învățăm! Am văzut cu toții în această perioadă cât de important e să aducem educația în secolul XXI. Așa că strângem fonduri pentru a pregăti şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural pentru redeschiderea şcolilor în toamnă, dar în condiții moderne: cu spații igienizate, dotări și materiale didactice corespunzătoare și mai ales infrastructură digitală, pentru că vedem că orele online rămân o variantă de luat în calcul și în anul școlar viitor. Se pot face donații atât prin SMS la 8864 cu textul SPERANŢĂ (cost 4 euro), fie direct pe site-ul campaniei – https://worldvision.ro/implica-te/proiecte-fundraising/daruieste-educatie-la-distanta/https://worldvision.ro/implica-te/proiecte-fundraising/daruieste-educatie/, unde se poate dona orice sumă.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

(P) Curățenia la birou, în vremuri de pandemie 30/06/2020 - 16:40

[…] 2020 în ceea ce privește comportamentul oamenilor în viața de zi cu zi. Pandemia de Covid-19 a modificat multe dintre obiceiuri și creează noi standarde în materie de curățenie, de igienă, de protecție în general. În […]

Raspunde

Comenteaza