Emoția și simbolistica vizitei Papei Francisc în România va rămâne în istorie și o dată cu acest eveniment și scrierile sau imaginile. L-am contactat pe Ambasadorul României la Vatican, Liviu Zăpârțan, pentru a ne face o cronică a zilelor petrecute alături de Sfântul Părinte pe pământ românesc și pentru a ne povesti despre impresiile cu care Suveranul Pontif a plecat de pe plaiurile noastre. ,,Am avut prilejul de a-l însoți pe Papa Francisc pe tot parcursul vizitei sale în Romania, în calitate de Membru al Misiunii de Onoare care s-a constituit în aces scop. Dar pentru mine a fost și un alt moment încărcat de emoție, legat de faptul că l-am însoțit pe Sfântul Părinte în avionul cu care s-a întors de la Sibiu la Roma. Am avut așadar posibilitatea să trăiesc tensiunea emoțională a întâlnirii papei cu românii, de a vedea că logoul vizitei, ,,să mergem împreună”, era plin de conținut, se exprima în căldura dialogului, în ceea ce era, din partea papei, ocazia de a-și prezenta mesajul său de profund umanism, de largă respirație filozofică și morală, iar din partea noastră de respect față de una dintre cele mai pregnante personalități ale lumii de astăzi”, a explicat cu emoție profesorul Zăpârțan.
Diplomatul clujean explică și ecoul internațional al vizitei Papei în România: ,,Vizita a avut un bogat conținut în ceea ce a însemnat dialogul politic, pastoral și ecumenic în România, dar a avut și o relevantă reverberație internațională, pentru că Papa Francisc a venit într-o țară membră a Uniunii Europene care susține și promovează proiectul european, se află la o întâlnire dintre culturi și religii și este o punte între cele patru puncte cardinale. Nu întâmplător Papa a privit această vizită ca pe un prilej potrivit de a-și exprima convingerile privind contradicțiile care macină societățile dinlăuntrul lor, dar și în relațiile dintre ele. Astfel că a fost simbolică vizita Papei în toate cele trei provincii istorice românești, maniera în care a pledat pentru pace, pentru respectul persoanei umane, pentru marile valori de cultură și civilizație, pentru dialog pe baza unor punți și nu confruntându-ne peste ziduri ridicate de ideologii, populisme, utilitarisme, pentru a îngriji casa noastră comună care este pământul”, a completat acesta.
Cât despre emoția momentului, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun o găsește greu de descris în cuvinte: ,,Papa Francisc și-a probat din nou în România forța credinței, capacitatea de a pune în lucru o seamă de valori eterne, cum se exprimă D. D. Roșca: adevărul, binele, frumosul, dreptatea, cultivate mai întâi în Europa antichității și mai apoi devenite motoare ale mersului istoric global. A fost locul de unde s-a exprimat în favoarea proiectului european care leagă armonios identități fără a ne pierde rădăcinile, invocând forța memoriei împotriva culturii urii și intoleranței. La aceste mesaje, poporul nostru a reacționat cu o bucurie superbă, dovedindu-și atașamentul la felul său de a fi, de a primi oaspeți dragi, de a crede în frumusețea omului, în capacitatea lui de creație, de înțelegere cu minoritățile. În avion, Papa exprima satisfacția de a fi venit în țara noastră, cu peisajele care l-au încântat, în natură, dar și în sufletele oamenilor. Desigur, vizita a fost rezultatul unei dorințe exprimate de președintele României, de primul ministru și de autoritățile bisericii, cărora li s-a răspuns oficial la 11 ianuarie. Atunci au fost declanșate pregătirile care au însemnat un volum de muncă deosebit. În cadrul acestora și ambasada noastră și-a asumat rolurile specifice diplomatice, a efectuat demersurile complexe care să armonizeze într-o măsură cât mai mare pozițiile celor două părți și a organizat manifestări culturale care să probeze bunele relații dintre România și Sfântul Scaun. Desfășurarea vizitei, urmarită prin intermediul mass mediei, a făcut proba succesului unei vizite de rară încărcătură spirituală”, a încheiat diplomatul.