Conflictul din Ucraina naște uneori povești care bat… filmul. Este și cazul unei familii de refugiați ucraineni, care au fugit din calea războiului și doreau să ajungă în Viena. Mașina li s-a stricat însă în România și, din cauza unei neînțelegeri, tatăl a fost despărțit de restul familiei.
„În noaptea dintre sâmbătă și duminică, o mamă, un tată și doi copii din orașul ucrainean Odessa străbăteau România, în drumul lor către Viena, unde persoanele apropiate aveau să îi aștepte în siguranță. Între Borsec și Toplița, însă, pe o trecătoare montană, autovehiculul în care cei patru se aflau s-a defectat, iar orele 3 – 4 ale dimineții, bezna și frigul specific zonei, dar și lipsa oricărei urme de semnal telefonic prevesteau o noapte lungă.
Norocul a făcut ca același drum să fie străbătut și de alte familii de ucraineni, așa că mama și cei doi copii au fost preluați la scurt timp de o altă mașină, pentru a-i transporta la o pensiune din Toplița, sub pecetea că familia se va reîntregi acolo, până în zorii zilei. Nici tatăl nu a rămas mult timp pe loc, reușind să ajungă cu un drum la o unitate de poliție din Toplița, unde un suflet bun a reușit să-l sprijine cu o platformă. Odată ce vehiculul a fost preluat din zona montană, polițistul și tatăl s-au îndreptat în grabă spre locul în care mama și cei doi copii îl așteptau”, se povestește pe pagina IPJ Cluj.
Când au ajuns la pensiune, bărbatul din Ucraina nu și-a găsit familia, care, dintr-o eroare, a ajuns la Cluj-Napoca. Atunci i-a venit în ajutor un polițist criminalist din Huedin.
„Ajunși la pensiune, surpriza a făcut ca nici mama și niciunul dintre copii să se afle cazați în respectivul loc. Au reușit să ia legătura cu mama telefonic, stabilind că o ușoară confuzie a făcut ca ea să ajungă, alături de alte familii din Ucraina, la o locație de cazare din Cluj-Napoca, fără a putea preciza cu exactitate locul.
A fost același moment din dimineața zilei de duminică, în care colegul nostru, agent principal Cojocar Alexandru, polițist criminalist la Poliția orașului Huedin, a primit un telefon de la un coleg din locul său natal, municipiul Toplița! Alex se afla în timpul său liber, însă la finalul conversației cu colegul său polițist a înțeles exact ce are de făcut. A preluat datele de contact ale șoferului de platformă, care se afla deja în drum spre Cluj-Napoca, alături de tatăl familiei, și a pornit în căutarea locului de cazare.
Distanța de la Toplița la Cluj-Napoca este de peste 200 de km, fiind un drum de minim trei ore, însă Alex a reușit ca înainte de sosirea acestora în municipiu să elucideze întregul mister. A transmis coordonatele necesare șoferului de platformă și iată cum așa, pentru un final fericit, mama, cei doi copii și tatăl au reușit să-și respecte promisiunea făcută, de a se reîntâlni!”, au mai scris cei de la IPJ Cluj.
Dar misiunea polițistului clujean nu s-a oprit aici. El i-a ajutat pe refugiații ucraineni să își repare mașina, care se defectase destul de serios, și le-a găsit un loc de cazare la un centru de asistență socială din zonă.
„Cu mașina defectă nu prea ai ce să faci… așa că Alex i-a condus la un service auto din zonă. Bineînțeles că uneori „viața-ți joacă feste” , iar o nouă problemă nu a ezitat să apară: defecțiunea era suficient de serioasă și costisitoare încât să îi țină în loc pe cei patru pentru câteva zile bune.
Costurile ridicate ale reparației au fost rezolvate prin grija comună a lui Alex și a apropiaților săi, dar și a reprezentanților service-ului auto, care nu au rămas pasivi la lungul șir de evenimente neplăcute, pe care familia din Ucraina le-a întâmpinat în mai puțin de 24 de ore.
Tot el a făcut în așa fel încât, de duminică până joi, familia să înnopteze la o unitate de cazare din zonă și ulterior într-un centru de asistență socială din comuna Baciu. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără bunăvoința apropiaților colegului nostru, a unui suflet bun de la unitatea de cazare, a reprezentanților acesteia, precum și a Primăriei Baciu.
În această dimineață, înainte să își reia drumul spre Viena cu trenul, familia din Odessa și-a luat rămas bun de la Alex, colegul nostru, iar imaginea de mai jos a rămas o amintire vie a unor zile în care noblețea sufletească, altruismul și empatia au avut capacitatea de a înfrânge bariere de comunicare și de a duce aceste valori mai departe, peste orice fel de granițe”, a mai transmis IPJ Cluj.