Cum alegi cărţile de dezvoltare personală potrivite pentru tine: tips & tricks

by Oana Spiru

Cărţile de dezvoltare personală se număra printre cele mai citite titluri la ora actuală. Acestea abordează o mulţime de subiecte de actualitate, de la nevoia pentru autocunoaştere şi până la gestionarea conflictelor sau a relaţiei de cuplu. În realitate, cărţile de self-help nu pot înlocui psihoterapia, însă te pot ajuta să înveţi lucruri noi din sfera psihologiei şi să găseşti soluţii punctuale pentru mici probleme din viaţa de zi cu zi.

Dacă vrei să alegi uşor cărţile de self-help potrivite pentru tine, iată câteva tips & tricks care să te ajute:

Ce să iei în considerare când alegi cărţi de dezvoltare personală

Ca să îţi fie mai uşor ca niciodată să găseşti cărţile de self-help potrivite nevoilor tale, iată de ce să ţii cont când le alegi:

  • Ce îţi place să citeşti. Preferi cărţile cu poveşti sau titlurile orientate către studii şi teorii diverse? Îţi plac cărţile cu dialog sau cele cu multe descrieri? Contează foarte mult să ştii ce îţi place să citeşti când eşti în căutarea cărţilor de self-help potrivite. E o idee bună să răsfoieşti cartea înainte de a face achiziţia, ba chiar să citeşti primele 5-10 pagini. Trebuie să ştii că exact la fel ca-n cazul altor tipuri de cărţi, titlurile de self-help sunt extrem de diferite unele faţă de altele. Vei găsi cărţi de self-help ce iau forma unor poveşti cu tâlc, dar şi cărţi unde autorul prezintă teorii diverse şi studii clinice în detaliu. De aceea, e foarte important să descoperi ce tip de lectură preferi.
  • Subiect şi autor. Subiectul este unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba de alegerea unei cărţi. Acesta contează extrem de mult deoarece dictează întreaga direcţie a lecturii. Pe scurt, un subiect poate să te intereseze sau nu. Degeaba alegi o carte de self-help despre managementul traumei dacă pe tine acest subiect nu te interesează absolut deloc. Primul pas pentru a alege cartea de dezvoltare personală potrivită este să găseşti titluri cu subiecte ce te interesează, ţi se par atractive şi îţi trezesc curiozitatea. Mai apoi, contează şi autorul. Îţi place cum scrie? Are o carieră relevanţă pentru tine? Unele cărţi de self-help sunt scrise de psihologi, altele de jurnalişti sau sportivi. Cauta autori cu care rezonezi, a căror scriitura ţi se pare plăcută şi de la care simţi că ai ce învaţa.
  • Ce cauţi să obţii în urma lecturii. Cauţi o carte de self-help ca să îţi iei mai multe informaţii despre un subiect sau ca să faci o schimbare în viaţa ta? Vrei să te cunoşti mai bine? Poate să comunici mai bine sau să îţi învingi timiditatea? Ei bine, când eşti în căutarea unei cărţi de self-help potrivite pentru tine, gândeşte-te ce vrei să obţii în urma lecturii. Există cărţi pentru toate (aproape) toate nevoile şi dorinţele, trebuie doar să cauţi cu atenţie.

Cum să găseşti recenzii înainte de a cumpăra

Poţi să găseşti recenzii pentru cărţile pe care doreşti să le cumperi atât pe site-uri dedicate, cât şi pe platforme precum YouTube. Da, poţi urmări direct de pe televizor recenzii şi rezumate ale cărţilor doar cu un cont de YouTube. În loc să optezi pentru un film sau un serial la televizor, poţi încerca clipuri cu recenzii şi detalii despre cărţi de dezvoltare personală. Bineînţeles, la televizor poţi urmări şi videoclipuri despre subiecte populare ale cărţilor de self-help, astfel încât să îţi dai seama dacă o temă te-ar interesa sau nu.

Dacă nu ai un televizor smart, nu îţi face griji, tot exista soluţii pentru a urmări conţinut de pe platformele online direct pe TV. Foloseşte un cablu HDMI pentru a conecta TV-ul cu laptopul său calculatorul. Dacă foloseşti un suport pentru televizor de perete, utilizează un canal de cablu ca să păstrezi mereu cablul HDMI conectat cu TV-ul.

Avantajele cărţilor de dezvoltare personală

Odată ce găseşti titlurile de self-help potrivite pentru tine, vei descoperi că acestea îţi pot aduce o mulţime de beneficii în viaţa de zi cu zi. În primul rând, cărţile de self-help te ajută să înveţi lucruri noi despre nenumărate lucruri, de la modul în care funcţionează psihicul uman şi până la reguli de business sau leadership. Mai apoi, majoritatea titlurilor din această categorie oferă soluţii punctuale pe care le poţi pune în aplicare pentru a atinge anumite obiective. Poate fi vorba despre a te apuca de sport sau despre a comunica mai eficient la locul de muncă.

Ca să alegi uşor cărţile de dezvoltare personală potrivite nevoilor şi dorinţelor tale, începe prin a răsfoi cât mai multe titluri. De asemenea, încearcă să pui pe hârtie subiectele care te interesează cel mai mult, astfel încât să cauţi acele cărţi ce se mulează pe interesele tale.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza