Schimbările climatice reprezintă un factor de risc din ce în ce mai mare pentru sănătatea oamenilor. Trecerile bruste de la temperaturi ridicate la frig, ploaie si vreme mohorata dau peste cap funcționarea organismului și afectează în special copiii, persoanele anemice, bătrânii și bolnavii cronici.
Problemele pe care schimbările climatice le pot cauza sunt: sistem imunitar slabit, probleme cardiovasculare, probleme respiratorii si agravarea alergiilor, dureri de cap si migrene, tulburari de somn si probleme de concentrare, afectiuni reumatice precum și stres si predispozitie la depresie sau anxietate.
Directorul medical al Institutului Inimii ”Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a declarat pentru Servus, Cluj! că schimbările bruște de temperatură, fie de la cald la rece, ori de la rece la cald, afectează starea de sănătate și în special aparatul cardiovascular.
„La cei care sunt cu afecțiuni mai mult sau mai puțin severe acest efect se vede și se simte imediat. Oamenii cei mai sensibili sunt pacienții cu afecțiuni de tipul tensiunii arteriale, aceasta poată să crească brusc la schimbarea temperaturii, mai ales când ieșim dintr-o încăpere cu o temperatură normală de 20-23 grade la o temperatură de -2 grade, organismul simte imediat. Prin creșterea tensiunii arteriale organismul încearcă să adapteze ritul inimii, tensiunea cu care împinge sângele, pentru a împinge mai mult sânge în organism și pentru a crește temperatura corpului. Schimbările acestea se simt și mai tare la pacienții cu afecțiuni grave. Pot să apară și accidente vasculare cerebrale, sau infarct miocardic acut. Temperaturile scăzute pot să ducă și la apariția trombozelor arteriale, care sunt iarăși grave”, explică dr. Adrian Molnar.