A fost pandemia, apoi a început războiul, iar acum se vorbește tot mai des despre o criză financiară și umanitară. Sunt factori care ne influențează negativ și produc anxietate. Cum ne păstrăm calmul și echilibrul în vremuri atât de incerte? Pandemia nu a afectat doar personalul medical din prima linie sau pe cei care i-au pierdut pe cei dragi sau au petrecut timp în spital. Fiecare dintre noi am traversat schimbări în viața profesională sau am experimentat o imprevizibilitate crescută acasă ceea ce ne aducă emoții cărăra nu mai știm să le facem față.
„Acum este important să identificăm ce emotii avem nevoie să gestionăm. Este normal sa sitim multa frica in perioada asta, poate și furie pentru că ne pierdem siguranța, încrederea, baza noastră. Atunci să vedem ce avem nevoie să gestionam. Avem nevoie să ne păstrăm rutinele, este important să avem bine definită ziua, ce facem de când ne trezim până ne culcăm”, a explicat psihologul Diana Pop.
Când credeam că am scăpat, când întrezăream o lumină la capătul tunelului în primăvara aceasta, odată cu relaxarea restricțiilor și o posibilă revenire la normal, a început războiul, ceea ce poate să lase o amprentă solidă asupra sănătății noastre mintale.
„Este important să vedem cum am făcut față perioadei de pandemie. Poate să fie un antrenament foarte bun. Am fost deja acolo, ne-am confruntat cu incertitudinea. Hai sa vedem acum ce putem să facem diferit față de acea perioadă. După care încercăm să limităm știrile, informațiile pe care le cautăm, să punem un filtru care să ne ajute. Ne uităm spre corp cum recționează la emoții. Unde s-a adunat tensiunea, etc”, mai spune psihologul Diana Pop.
De la anxietatea legată de transmiterea virusului, la impactul psihologic al izolării la domiciliu şi al autoizolării, la consecinţele legate de şomaj, dificultăţi financiare şi excluziune socială toată lumea este afectată într-un fel sau altul. Inclusiv stresul de la locul de muncă este un factor ce ne poate provoca anxietate.