Vremea schimbătoare din ultima perioadă a afectat și plantele. În special diferențele mari de temperatură dintre zi și noapte au dat peste cap procesul de dezvoltare al acestora. Cei mai afectați sunt pomii fructiferi precum caisul, piersicul sau nectarinul. Aceștia au apucat să înflorească, însă specialiștii spun că acum cu greu vor mai face și fructe. Pomilor le pot fi administrate anumite substanțe care să îi ajute, însă aceasta doar în anumite situații.
„Schimbări climatice întotdeauna au fost și vor fi în continuare, însă problema este alta. În ce moment al fenofazelor de dezvoltare al plantelor se întâmplă acest lucru. Acum este o problemă delicată pentru că piersicul, caisul și nectarinul au înflorit, iar înghețul a distrus absolut tot. Aceștia nu vor mai fructifica. Dacă condițiile climatice continuă să rămână așa, schimbătoare de la o zi la alta, s-ar putea întâmpla ca în agricultură să avem probleme mai ales că nici precipitații nu sunt. Cei mai sensibili la ora actuală sunt acești pomi fructiferi. De asemenea, și cei care fac legumicultură și ies cu plantele afară.
În legumicultură, la plantele normale, trebuie să avem grijă pentru că, odată cu primăvara, răsadurile trebuie să fie călite. Această călire se face într-un mod anume. Ziua se scot afară, seara se bagă înauntru astfel încât planta să se obișnuiască timp de o săptămână cu aceste condiții climatice. Dacă nu vor exista nici precipitații, agricultura este compromisă. Doar cine are irigație făcută, poate ajuta aceste plante”, a declarat pentru Servus, Cluj!, inginerul horticol Horia Ghibu.
Fiindcă sunt cei mai sensibili la schimbările bruște de temperatură, pomii fructiferi pot fi protejați prin fumigare sau administrare unor substanțe împotriva stresului. Este necesar însă ca temperaturile să nu mai varieze atât de mult. De asemenea, și lipsa precipitațiilor dă de furcă pomicultorilor.
„Putem ajuta acești pomi fructiferi numai prin administrarea unor substanțe care elimină stresul plantelor, dar și asa în mică măsură pentru că, dacă sunt variații de temperatură de la 20 de grade pana la 4-5 grade, aici nu se mai poate interveni cu absolut nimic. Sub nicio formă, nu se pune ceva peste pomi. Protecția se poate face doar prin fumigare sau sunt substanțe care ajută, însă dacă temperaturile cresc și scad foarte mult, va împiedica acest lucru”, a mai explicat Horia Ghibu.
Pentru mai multe informații privind sănătatea plantelor urmăriți emisiunea „Ce vor plantele”, luni și miercuri de la ora 17.00, pe AgroTv.