Unitățile sanitare publice sunt gata să asigure asistența medicală permanentă pe perioada sărbătorilor de Iarnă, între 23 Decembrie și 08 Ianuarie 2023.
În Municipiul Cluj-Napoca, pentru populaţia adultă urgenţele medico-chirurgicale se vor adresa Unităţii de Primire Urgenţe din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, strada Clinicilor nr. 3-5, iar pentru copii la Unitatea de Primire Urgenţe din structura Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, strada Moţilor nr. 68.
În restul județului, respectiv în municipiile Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla şi Oraşul Huedin, serviciile de urgenţă sunt asigurate prin Compartimentele de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.
De asemenea, pentru urgenţe minore, populaţia se poate adresa la Centrele de Permanenţă care funcţionează în zilele de sărbători legale în program permanent, 24 ore:
Asistenţa medicală de urgenţă stomatologică funcţionează pentru adulţi şi copii, în permanenţă, pe toată această perioadă la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca din str. Clinicilor nr. 3-5.
Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Cluj funcţionează în regim de permanenţă şi poate fi apelat la numărul de telefon 112.
Farmaciile deschise non-stop în această perioadă sunt următoarele:
Atenționările medicilor pentru perioada sărbătorilor:
Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată.
Consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitatea.
Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu cârnaţi, caltaboş, slanină, tobă etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderaţie şi, în nici un caz, la masa de seară.
Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.
La cinele festive nu trebuie sa lipsească legumele si fructele. În această perioadă, şi nu numai, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt).
Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garanţie afişat pe ambalaj. Pentru ca organismul să funcționeze bine, pe lângă o alimentație cât mai echilibrată, este recomandat exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj.
Persoanele cu afecţiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilactice suplimentare. Alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzaţia de încălzire a corpului, în cantităţi mari poate produce deshidratarea acestuia.