Cu toții avem în casă piese de mobilier care ne sunt dragi, dar care parcă nu se mai încadrează în locuința noastră. Fie sunt vechi, fie nu se mai potrivesc culorile, fie simțim pur și simplu nevoia de schimbare a decorului. În loc să ne debarasăm de ele, cu puțină imaginație putem să le recondiționăm și vom avea cele mai originale piese de mobilier. Ai nevoie doar de o vopsea specială, răbdare și cunoștințe minime despre pictura pe lemn. Dar mai multe puteți afla din cadrul unor ateliere gratuite de pictură pe lemn susținute pe 10 iulie la Blue Brash Studio. Aici, din pasiunea lui Enikő Szentannai, Gabriella Baxter-Dáné și David Baxter, fiecare poate afla cât mai multe despre tehnicile de vopsire și vor putea practica pe diferite planșe de lemn, pe care le vor primi la fața locului. Participanții vor primi tot ce este necesar: vopsea specială de mobilă, ceară, pensule și alte accesorii. Aceștia vor avea posibilitatea să-și păstreze planșele.
Fiecare atelier va dura aproximativ două ore, timp în care participanții vor exersa și vor învăța tehnici de decorare. Ei vor folosi o vopsea revoluționară de mobilă foarte ușor de utilizat, Annie Sloan Chalk Paint, denumită astfel după o artistă originară din Marea Britanie.
„Toată povestea a început aproximativ de un an și jumătate. Prima dată am văzut în Cluj-Napoca aceste vopsele, pe care le-am încercat ulterior și ne-am îndrăgostit de ele. Pictatul pe lemn a apărut din dorința de a recondiționa mobilierul vechi din casă, pentru a-i da viață. Împreună cu Gabriella, ne-am gândit în primul rând să facem ceva de tip handmade pentru a avea senzația de flow prin revopsirea acestor obiecte de mobilier. Este ca o meditație pentru mine atunci când gândesc felul în care vreau să arate obiectele respective. La un moment dat începi să te lași dus de val când începi să vezi schimbările”, povestește una dintre coordonatoarele proiectului, Eniko Szentannai.
Cei care vor să-și pună la încercare creativitatea, dar în același timp să se și relaxeze, pot să participe gratuit la atelierele de pictat pe lemn. În cadrul acestor ateliere fiecare va învăța cum să vopsească, să redecoreze sau să împrospăteze obiectele de mobilier.
„Prima dată am început să revopsesc mobilierul vechi rămas de la bunica. Apoi am simțit că vreau să evoluez și să fac aceste recondiționări la alt nivel. Atunci am contactat-o pe colega mea, Eniko și i-am propus să facem o afacere împreună. O culoare rustică de exemplu poate fi un verde puternic, iar o culoare mai puternică poate fi un albastru sau un roz pal. De meserie sunt psiholog școlar, dar viața mea s-a schimbat odată cu această poveste a culorilor vopselelor. Este o adevărată aventură, un hobby foarte frumos, deoarece nu m-am băgat niciodată în această arie a afacerilor. Colega mea se descurcă mai bine la acest capitol pentru că vine din acest domeniu”, povestește coordonatorul proiectului, Gabriella Baxter.
Pentru că facem parte din era schimbărilor, mereu ne dorim să facem ceva nou sau să schimbăm câte puțin din locul în care stăm zi de zi. Orice lucru nou din jurul nostru ne face mai fericiți și plini de viață.
„Explicăm participanților diferite caracteristici ale vopselei, cum se aplică și pe ce suprafețe se poate folosi. Apoi ei pot folosi acasă această practică prin care pot să vopsească o piesă proprie de mobilier. Principala caracteristică a vopselei constă în faptul că nu conține elemenți chimici. Nu necesită niciun fel de pregătire prealabilă. Suprafața care urmează a fi vopsită trebuie degresată cu apă și detergent. Este vorba de recondiționare prin revopsire mai exact. Foarte multe corpuri de mobilier sunt salvate astfel prin recondiționare. Nu trebuie dat jos nici furnirul, nici lacul, deci putem revopsi orice mobilier fără niciun fel de probleme. Dacă rămân mici coji de vopsea veche sau un lac vechi, atunci trebuie să șlefuim suprafața. Vopseaua noastră Annie Sloan Chalk Paint nu conține compuși chimici. Este foarte ușor de folosit și se poate folosi pe orice suprafață cu excepția siliconului. Putem să vopsim pe metal, cât și pe textil sau sticlă”, explică Gabriella.
Această acțiune în sine poate fi folosită ca o metodă de relaxare, dar și ca o oportunitate de a învăța cum să reutilizezi un obiect vechi care ulterior să devină mai vintage sau chiar să prindă viață. De altfel, la atelierele gratuite poate să participe oricine.
„Noi ne așteptăm la un feedback foarte pozitiv, deoarece clienții noștri revin ulterior la magazin. Reciclăm mobilierul prin metode naturale. Astfel de acțiuni dau un click mental, iar cei care recondiționează prin vopsire mobila se gândesc ulterior ce pot să mai vopsească prin casă. Astfel nu mai trebuie să căutăm anumiți designeri sau să cumpărăm mobilă cât mai scumpă”, încheie Gabriella Baxter.
Atelierele vor avea loc în 10 iulie de la ora 16, respectiv de la ora 18 la Blue Brash Studio, situat în centrul Clujului, pe strada Napoca nr 2. Participarea este gratuită, dar este nevoie de înscriere online pentru fiecare participant. Data limită pentru înscriere este 9 iulie. La cele două ateliere vor exista câte 18 locuri disponibile.
Cezar Leizeriuc