Una dintre cele mai populare forme de terapie prin artă este dansul. Din punct de vedere fizic acesta ne ajută să ne menținem în formă, să tonificăm musculatura, ne dezvoltă mobilitatea și contribuie la arderea caloriilor. La nivel psihic reduce stresul, alungă depresia și restabilește echilibrul emoțional. Potrivit specialiștilor în ritmul muzicii și corpul devine instrumentul prin care învățăm să ne simțim bine în propria piele și să ne regăsim energia din copilărie.
Un corp frumos, sculptat, mobilitate și flexibitate, sunt doar câteva dintre beneficiile dansului asupra stării noastre fizice de sănătate. Aerobic dance-ul sau step dance-ul, sunt doar două dintre formele care îmbină dansul cu sportul, prin care poți să lucrezi eficient dar și să te distrezi pe măsură.
Ciprian Căvăjdan, instructor aerobic: Pe parte fizică, putem spune că este un antrenament aerob, asta înseamnă că este de intensitate mică, medie dar poate să fie și o intensitate ridicată, doar în cazul în care deja participantul stăpânește destul de bine mișcările și poate să le folosească altfel. Spre exemplu un pas simplu se poate transforma într-o săritură, pot fi schimburi rapide de ritm, și făcute una după alta, pot deveni foarte solicitante din punct de vedere cardio.
Îmbinând distracția cu exercițiile fizice, dansul poate înlocui cu succes orice antrenament la sală, pentru că tonifică musculatura și întărește articulațiile, dar în același timp arde caloriile.
Ciprian Căvăjdan, instructor aerobic: Este folosită partea inferioară a corpului, picioarele, urcând și coborând de pe stepper. Pe urmă începi să folosești tot corpul, începe să lucreze abdomenul, chiar și brațele și spatele, astea în momentul în care reușești să ai o coordonare mult mai bună. Așa ajungi la un nivel mai ridicat de execuție a exercițiilor, a coregrafiilor. În anumite mișcări folosești da, tot corpul.
Dincolo de avantajele în plan fizic, dansul este însă și o modalitate de a scăpa de stres. În unele cazuri este folosit ca metodă de terapie, pentru persoanele cu probleme de socializare, depresie sau anxietate. Iar muzica ajută și ea la creearea unui mediu plăcut. De asemenea, atât aerodance-ul cât și step dance-ul se pot practica, atât în interior cât și afară.
Liuba, participantă clase aerobic dance: Am ales asta pentru că e un tip de clase foarte distractiv, și foarte eficient. Îmbină exercițiul fizic cu elemente din dans și muzică și dă o stare de bine generală.
Alexandrina, participantă clase aerobic dance: Îmi place dansul, îmi place și mișcarea, și e cel mai fain să le combini pe ambele, atunci e perfect.
Ciprian Căvăjdan, instructor aerobic: Dansul dezvăluie și deschide într-un om o parte de manifestare, prin mișcare, indiferent de muzica folosită. Și atunci asta mi se pare că îl face mult mai diferit față de alte activități în care bineînțeles, lucrezi cu greutăți, sau cu diferite tipuri de antrenamente, care sunt foarte bune, foarte eficiente, doar că partea asta care implică dansul și efectiv ești acolo prezent, te deschizi, devii să spunem vulnerabil, în a te exprima prin mișcare, e cu totul altceva, nu poți să le compari.
Terapia prin dans poate fi privită și ca un mijloc de autocunoaștere și autodisciplină, în timp ce reduce dificultățile de comunicare și ajută la exteriorizarea sentimentelor. Endorfinele eliberate de creierul nostru atunci când ne mișcăm sunt cele care ne ajută să ne concentrăm și să dormim mai bine, să avem mai multă energie și să înfruntăm provocările mentale, sau emoționale ale vieții.
Ciprian Căvăjdan, instructor aerobic: Lucrează pe mai multe planuri: ajută la procesul de învățare, capacitatea de memorare, concentrare, și dorința de a continua.
Cu mai multe informații despre un stil de viață sănătos, Luciana Indre vă așteaptă în fiecare sâmbătă pe Prima Tv, la Sănătate cu Stil, de la ora 11:00.