Premierul României Nicolae Ciucă alături de Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și Ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-au întâlnit într-o vizită oficială la Kiev din cursul zilei de ieri cu Președintele Volodymyr Zelinski și Premierul Denis Smyhal. Împreună aceștia au vizitat localitățile Borodyanka și Irpin afectate puternic de agresiunea Federației Ruse.
”Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în cei mai fermi termeni a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru desfășurarea unei anchete internaționale pentru pedepsirea celor vinovați de săvârșirea de crime internaționale, inclusiv prin contribuție financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, la Fondul Fiduciar al Curții Penale Internaționale.” se arată în comunicatul Guvernului României.
Cele două delegații au discutat despre măsurile luate pentru gestioanrea crizei refugiaților și despre felul în care România va gestiona situația celor peste 820 de mii de refugiați ajunși pe teritoriul României. Premierul român la asigurat astfel pe liderul ucrainean de faptul că refugiații se află în condiții de securitate optime în cadrul taberelor special destinate iar acești au acces liber la servicii militare, educaționale și de transport dar și la piața muncii. Nicolae Ciucă a amintit de asemenea rolul semnificativ jucat de România în privința ajutorului umanitar prin hub-ul înființat la Suceava din care au plecat 163 de camioane cu 32 de convoaie umanitare.
Mai mult de atât aceștia au analizat noi posibilități de ajutorare a Ucrainei în contextul economic dificil iar o măsură concretă ce va fi adoptată este liberalizarea temporară a transportului rutier de marfă efectuată de operatorii ucraineni începând cu 5 aprilie 2022 pe teritoriul României precum și reabilitarea unei căi ferate cu ecartament larg în portul Galați pentru facilitarea accesului direct al trenurilor din Ucraina și Republica Moldova.
Liderii ucraineni au mulțumit sprijinului acordat de România care s-a intersat inclusiv de ajutrarea post-confclict a statului ucrainean. Aceștia au expus delegației evoluțiile situației militare și au oferit asigurări cu privire la respectarea drepturilor de identitate ale etnicilor români aflați pe teritoriul țării.
”Toți vorbitorii ucraineni au mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană și pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, de la începutul agresiunii militare ruse. Au prezentat evoluțiile. în domeniul confruntării militare și a necesităților de sprijin pe mai multe planuri, au salutat și au reclamat disponibilitatea de a crea un nou profil de parteneriat superior, în toate dimensiunile, pentru relația bilaterală româno-ucraineană și au dat asigurări cu privire la respectarea drepturilor de identitate ale Etnici români.” s-a mai arătat în comunicatul publicat de Guvernul României.
sursa: agerpres.ro