Lumina este considerată încă din cele mai vechi timpuri un element vindecător. Și pe bună dreptate. Popoarele antice utilizau razele soarelui pentru a trata diverse boli de piele, cam pe același principiu folosit în prezent în fototerapie. Doar că acum procedura presupune utilizarea țintită a unor lămpi cu ultraviolete. Razele UV aplicate asupra zonelor eczeme, psoriazis sau vitiligo, pot reduce treptat inflamația și sunt indicate inclusiv în cazul unor tipuri de cancer de piele.
Bolile inflamatorii ale pielii sunt acele afecțiuni în care există o inflamație predominantă la nivelul dermului și pot să afecteze de la copilul de câteva luni până la vârstnicul de peste 80 de ani. Printre ele se numără psoriazisul, vitiligo, dermatitita atopică dar și lichenul plan sau pitiriazisul alb. Acestea sunt principalele probleme vizate de fototerapie.
Dr. Ștefan Pop, medic primar dermatolog: Știm cu toții există patologii și există cure de lumină, care se făceau mai demult, și normal vara și în zone însorite, practic de acolo s-a observat că anumite patologii, se ameliorează mult la expunerea la raze solare. Și nu orice raze solare, pentru că marea majoritate a razelor solare sunt nocive. Mai ales cele care sunt din perioada de maximă activitate din timpul zilei, de pe la ora 11 până la ora 17, după masa. S-a observat, cele mai bune raze solare, sunt cele care sunt din prima oră de soare și din ultima oră de soare, atunci avem acele UV-uri care sunt sănătoase. Cel mai frecvent tratăm prin fototerapie eczemele cronice, lichenul, psoriazisul de departe este numărul 1, și vitiligo. Acestea sunt cele mai frecvente. Și paradoxal, uneori fototerapia o folosim și pentru tratamentul celor care sunt alergici la lumină.
Medicul dermatolog este cel care pune diagnosticul și tot el este cel care recomandă metoda de tratament. Durata tratamentului durează în funcție de patologie și de gradul de severitate.
Dr. Ștefan Pop, medic primar dermatolog: Pentru puține afecțiuni există un tratament curativ care se face o singură dată și care rezolvă definitv. Dar există tratamente foarte bune de atac și tratamente foarte bune întreținere, și există numeroase portocoale de diagnosticare. Avem o gamă largă de investigații care sunt disponibile, pentru unele există marcări serologi, adică niște analize de sânge care ne pot orienta, pentru altele suntem nevoiți să facem și o biopsie cutanată din anumite leziuni pentru a vedea exact despre care patologie este vorba.
Pe întreaga perioadă a tratamentului, pacientul trebuie să respecte și câteva indicații.
Dr. Ștefan Pop, medic primar dermatolog: Foarte important, pe parcursul fototerapiei medicale, să nu se expună, în afara tratamentului la nici un fel de lumină, nici la solar, nici la soare, să evite, iar în momentul în care facem tratamentul să fie expuse doar zonele pe care vrem să le tratăm. După tratament este important să hidratăm bine pielea.
Aparatele de fototerapie permit selectarea lungimii de undă, astfel încât razele ultraviolete sunt atent controlate și adaptate, pentru a fi cât mai sigure pentru piele.
Vă invităm să urmăriți Sănătate cu Stil, doar pe Prima Tv, în fiecare sâmbătă de la ora 11, cu Luciana Indre. Află totul despre un stil de viață sănătos și ai grijă de tine și de cei apropiați!
sursa: Sănătate cu Stil, Prima Tv