Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), , invită publicul să descopere lumea tehnicii populare, în cadrul expoziției de fotografie etnografică „Vechi instalații și ateliere țărănești. Între tradiție și ingeniozitate, dispariția utilității și transformarea în obiective turistice”.
Găzduită de ieri,16 iulie, în holul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” (Calea Dorobanților nr. 104), expoziția oferă o incursiune fascinantă în universul tehnicii tradiționale românești, ilustrată prin selecții de fotografii din bogata arhivă a CJCPCT Cluj și din cadrul Concursului Național „Fotografia-document etnografic”.
Fotografiile expuse vor purta privitorii în câteva sate românești care au păstrat astfel de instalații, datând din a doua jumătate a secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. Mori acționate hidraulic pentru măcinatul făinii de grâu și mălai, fierării, cuptoare de ceramică sau de ars varul, horincii – pălincii sau vâltori, toate sunt dovada ingeniozității și inventivității omului de la țară, care a știut să își facă viața mai ușoară. Unele dintre aceste instalații sunt funcționale și în prezent, fiind moștenite de familii care le-au transmis din generație în generație, în timp ce altele au fost transformate în obiective turistice de cei care au văzut în ele nu doar utilitate, ci și oportunitatea de a păstra vii amintirile unui mod de viață și de muncă tradițional.
Expoziția este deschisă publicului până la data de 30 iulie 2024.