Practică oftalmologia de peste 30 de ani, are la activ peste 20 de mii de operații si a efectuat în premieră națională intervenții de cataractă prin tehnica chirurgiei laser. Pe doamna doctor Monica Gavriș pacienții o găsesc zilnic pe secția de Oftalmologie a spitalului Militar de Urgență Dr. Constantin Papilian din Cluj-Napoca, pe care o și conduce. Aici, trei zile pe săptămână se operează de dimineața până seara, iar in celelalte zile se fac consultații. Nu doar militarii își găsesc alinarea aici, ci și bătrâni sau copii veniți din toată țara. A absolvit Universitatea de Medicină Carol Davila din București, secția Medicină Militară în anul 1987 și de atunci continuă să se perfecționeze în domeniul său.
”M-am dus la medicina militara pentru ca era o noutate. Era pentru prima data cand se infiinta o sectie de medicina militara cu 25 de locuri pentru fete. Mi s-a parut interesanta ideea de a face altceva decat faceau majoritatea. E adevarat ca am facut liceul la Sibiuși de acolo, fiind comisariat militar, ne-au recrutat mai usor. Sigur ca a fost greu la inceput pentruca participam la cursuri alaturi de colegii civili. Noi eram doua grupe de medici militari in cadrul unei serii de 120 civili si profesorii aveau aceleasi pretentii ca de la colegii nostri civili, dar noi aveam in plus si alte atributiuni: convocari, ore de pregatire militara, tactica medicala, medicina in campanie, medicina de urgenta… ”, își amintește reputatul medic.
Alegerea specializării a fost mai degrabă o chestiune practică. A vrut să o ajute pe sora ei, care avea probleme de vedere și așa a ajuns să stea pe lângă medici oftalmologi care aveau să-i devină mentori. De altfel, pentru doctorul Ioan Horge, cel de la care a învățat meserie și căruia i-a urmat la conducerea secției de oftalmologie, are un respect aparte. Despre el spune ca este omul care ,,mi-a dat aripi si m-a lasat sa cred ca oftalmologia nu este doar o profesie, ci o pasiune,,. ”Domnul doctor Horge este modelul meu de viata, modelul meu de oftalmolog. Am făcut atâtea stagii în altă parte, dar stagiul meu cel mai important a fost aici, lângă doctorul Horge, dumnealui m-a format, dumnealui pot să spun că m-a crescut în oftalmologie. Îmi amintesc ca dumnealui a plecat in 2000 si imediat s-a schimbat tehnica radical, am trecut de la extractia extracapsulara cu incizii de 180 de grade la tehnicile acestea minim invazive, cu incizii de 3 mm si acum 2,2. Am organizat in 2004 o conferinta cu interventii chirurgicale in direct, un live surgery, dumnealui a fost invitatul de onoare si emotiile mele nu erau fata de colegi, ci fata de maestrul meu”.
A făcut stagii de practică în clinici din Germania, Franța sau Ungaria, a participat la sute de conferinte si de peste tot a acumulat cunoștințe. E fascinată de tot ce înseamnă inovație în medicină și a fost mereu printre primii care să incerce noi metode de tratament. ”Tehnologia moderna patrunde foarte rapid oriunde, pentru ca internetul a patruns in casele noastre si odata cu el toata informatia mondiala. În aprilie 2011 eram la San Francisco si acolo am vazut la o conferinta o astfel de operatie minim-invaziva si chiar ni s-au dat ochelari 3 D ca sa vedem exact in mediul respectiv, cum functioneaza laserul, cum se vede in ochiul pacientului. Mi s-a parut asa o explozie și am fost așa încântată că doi ani mai tarziu am avut si eu laser in Romania si am putut sa-l aplic in cazul normale la inceput si pe urma in cazuri dificile. Ce aduce tehnologia laser? Aduce precizie, siguranta, predictibilitate si recuperare mai rapida”, explică Monica Gavriș.
Dorința medicului de cunoaștere le-a adus beneficii în primul rând pacienților. Proceduri mai simple, mai puțin dureroase și perioade de recuperare mult mai scurte. Dar cei care vin la ”doctorița Gavriș” știu că găsesc ceva mai mult decât profesionalism: omenie. Sunt tot mai rari medicii care, pe lângă recomandările obișnuite, își mai găsesc și timp să le spună o vorbă bună bolnavilor. Cu aceeași căldură li se adresează și viitorilor medici. Știe că vremurile s-au schimbat, la fel și așteptările lor, dar consideră că tocmai inteligenta si accesul la informatie îi vor ajuta pe tineri sa devina mai buni cu fiecare generație. ”Acum au acces la informatie, au carti, au internet, pot sa participe la conferinte . Nu mai este asa greu sa te duci la un congres in afara, chiar daca taxa de participare costa, acum altfel isi permit. Tinerii sunt entuziasmati, vor sa arda etapele, nu vor sa petreaca mult timp in spital si sa faca doar meseria pentru care s-au pregatiti, ceea ce nu e neaparat rau”, spune medicul cu indulgență.
La sfârșitul zilei, Monica Gavriș este un om împlinit. Iar celor care își caută menirea, le recomandă să-și asculte și sufletul, nu doar rațiunea.
1 comentariu
Nu i chiar așa, mergi la pomul lăudat cu sacul plin …altfel răzbunarea doctoriței gavriș e urâtă..