Despre vaccinarea împotriva COVID-19. Medic: „Oamenii trebuie să înțeleagă că vaccinul nu acționează de pe o zi pe alta”

by Oana Spiru

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Până la data de 4 ianuarie, în România au fost vaccinate 13.200 de persoane anti-COVID19. La campania de vaccinare începută în țară, în afară de câteva minime reacții alergice urticariene, nu au fost descrise alte reacții adverse.

Dr. Irina Filipescu, medic primar boli infecţioase la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, explică pe înțelesul tuturor detaliile legate de vaccin. Aceasta ne-a vorbit despre cât de eficient este vaccinul, cum ne protejează acesta, dar și despre măsurile pe care trebuie să le menținem după ce ne vaccinăm.

„Eficiența vaccinului este exact aceiași care a fost menționată în prospect, respectiv peste 96%, dar subliniez că vorbim despre studiile care s-au făcut până acum. Vaccinul este eficient că de aceea a fost și lansat pe piață, dar studiile de urmărire ne vor spune ce se va întâmpla în continuare. Orice organism reacționează individual. După aproximativ 7 zile de la inoculare, organismul poate să înceapă să producă anticorpi. Se consideră că titlul de anticorpi eficienți este realizat după 4-6 săptămâni, motiv pentru care este nevoie de un rapel, de o vaccinare la 3 săptămâni pentru a întări memoria imună astfel încât mecanismul de acțiune și titlul de anticorpi să fie produs mai repede și mai eficient. Vaccinul de la Pfizer este cu două doze, doza 0 și încă o doză la 21 de zile care se numește rapel”, spune dr. Irina Filipescu.

Medicul specialist subliniază faptul că este foarte important să se respecte în continuare măsurile de protecție și distanțare.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că vaccinul nu acționează de pe o zi pe alta. Acesta este motivul pentru care pentru următoarea lună trebuie respectate în continuare aceleași măsuri de protecție și de distanțare. Folosirea măștii, spălatul pe mâni, evitarea contactului cu persoane care sunt cu semne de infecție respiratorie sau care ne gândim că ar putea fi suspecte cu infecție Covid. Dacă ne-am vaccinat astăzi nu înseamnă că mâine suntem protejați contra infecției cu Covid.

Totodată, dr. Irina Filipescu spune că pentru cei care au avut Covid-19 vaccinarea este recomandătă la 28 de zile din momentul infecției acute.

„În ceea ce privește persoanele care au fost infectate cu SARS-Cov-2 se recomandă vaccinarea, însă aceasta se recomandă la minimum 28 de zile din momentul infecției acute. Studiile arată că imunitatea realizată prin vaccinare este puțin mai potentă decât imunitatea realizată prin boală. Dacă facem vaccinul pur și simplu vom stimula creșterea titului de anticorpi și la pacienții care au avut infecția.

Conform acesteia, din punct de vedere al contraindicațiilor sunt pacienții cu imunosupresie, respectiv categoriile de boli care scad sistemul imunitar și care au contraindicație vaccinală pentru că nu vor realiza un titlu de anticorpi corespunzător. De asemenea, principala contraindicație este aceea a alergiilor. Pacienții care se știu alergici la orice componentă a vaccinului sau care se știu cu un teren alegeric sever atunci pentru ei vaccinul este o contraindicație.

Menționăm că toate aceste informații pot fi găsite și oficial în prospectul vaccinului Pfizer.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza