Doar 6 spitale din Cluj au autorizație de securitate la incendiu. Legea le dă voie să funcționeze și fără, dar pe riscul cui?

by admin

La nivelul județului Cluj, doar 6 spitale care funcționează în 12 clădiri diferite au depus documentația și au obținut autorizație de securitate la incendiu pentru clădirile sau spațiile amenajate în vederea îngrijirii sănătății, în conformitate cu prevederile legale. Acestea sunt:

– Spitalul Clinic Județean Clădire Chirurgie 1 Cluj-Napoca

– Spitalul Clinic Județean Clădire Diabet Cluj-Napoca

– Spitalul Clinic Județean Ortopedie 2 Cluj-Napoca

– Spitalul Clinic Județean Clădire lmogen Cluj-Napoca

– Spitalul Clinic Județean Pavilion 2 Psihiatrie 1 Cluj-Napoca

– Spitalul Clinic Județean Pavilion 4 Psihiatrie 1 Și 2 Cluj-Napoca

– Spitalul Clinic De Urgenta Pentru Copii Secția Distrofici Cluj-Napoca

– Spitalul Clinic De Urgenta Pentru Copii Secția Prematuri Cluj-Napoca

– Spitalul Clinic De Pneumofiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca

– Spital De Boli Psihice Cronice Borșa

– Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

– Institutul Oncologic Cluj-Napoca

În schimb, spitalele puse în funcțiune înainte de anul 1992, la care ulterior nu s-au făcut amenajări, modernizări sau schimbări de destinație până în prezent, nu au și, legal, nici nu au nevoie de o astfel de autorizație, motivele fiind următoarele:

-construcțiile/amenajările edificare anterior anului 1992, iar până în prezent nu au suferit modificări structurale care să necesite obținerea autorizației de securitate la incendiu;
-construcțiile/amenajările se pot afla în procesul de autorizare la momentul actual;
-încă nu s-a solicitat autorizației de securitate la incendiu;
-nu se încadrează în categoria construcțiilor/amenajărilor care se supun autorizării, conform prevederilor legale.

“Există spitale care pot funcționa fără autorizație de la ISU, deoarece în momentul în care acestea au fost construite din punct de vedere al cerințelor legale, nu se cerea să fie autorizate. Fie că este vorba despre clădiri construite în anii ’90 sau că este vorba despre modificări legislative care le-au permis să funcționeze sau să facă modificări în momentul respectiv fără a fi incluse în categoria de construcții care trebuie să primească autorizație, ele pot să funcționeze din punct de vedere legal. Asta nu înseamnă că acolo sunt neglijate măsurile de apărare împotriva incendiilor.

De exemplu spitalul CFR nu este autorizat, dar au fost făcute modificări. Este unul dintre cele mai vechi clădiri, un monument istoric. Acolo sunt și mai drastice condițiile pentru că acolo trebuie aplicate foarte multe normative, anumit regim special”, a explicat purtătorul de cuvânt ISU Cluj, Andrei Biriș.

Într-o conferință de presă susținută luni, 26 aprilie, noul Ministru al Sănătății a prezentat situația spitalelor la nivel național care au autorizație de incendiu, dar și cele care pot funcționa fără.

“Dintre cele aproape 1.400 de clădiri ale unităților sanitare cu paturi, 310 sunt autorizate privind securitatea la incendiu, 52 sunt autorizate parțial, 302 clădiri funcționează fără autorizație la incendiu, dintre acestea 120 au aviz, iar 728 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu. Sunt cifre care ne preocupă în egală măsură pe toți”, a explicat Ioana Mihăilă.

Problema este că, la nivelul județului Cluj sunt și 21 de secții ATI care funcționează în spații sau clădiri fără o astfel de autorizație.

“În ultima perioadă au fost controlate 45 de spitale (care fac internări), care funcționează în 73 de clădiri. În urma controalelor s-au identificat un număr de 29 de clădiri care dețin autorizație legală pentru securitate la incendiu. 12 funcționează în clădiri care nu au nevoie de autorizări privind securitatea la incendiu, deoarece în momentul în care au fost construite nu se încadrau în situația clădirilor care se supuneau avizării și autorizării de către ISU Cluj, iar 32 de clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, dintre care 12 au obținut aviz de securitate la incendiu în urma lucrărilor de modernizare. De asemenea, din acele 32 de clădiri, 21 de secții ATI funcționează nefiind autorizate pentru securitatea la incendiu”, a încheiat purtătorul de cuvânt ISU Cluj, Andrei Biriș.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

verificarea vrăjelilor 29/04/2021 - 07:50

Conform falselor principii înșirate, autoturisme fabricate înainte de inspecția tehnică anuala dar verificate RAR, pot circula fără volan din moment ce au fost construite cumva, iar aceste norme tehnice nu se cereau ??!

Raspunde

Comenteaza