Săptămâna Mare debutează cu muzică de cameră la Filarmonica de Stat „Transilvania”
Două seri de recitaluri susținute de Cvartetul Transilvan și invitatul special János Bálint
Filarmonica de Stat „Transilvania” deschide Săptămâna Mare cu două recitaluri camerale de excepție, susținute de renumitul Cvartet Transilvan. Publicul clujean este invitat să se bucure de două seri muzicale cu profunde rezonanțe spirituale și artistice, în compania unor muzicieni de renume internațional.
Luni, 14 aprilie 2025, ora 19:00
Recital cameral – Cvartetul Transilvan și János Bálint
Locație: Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”
Primul concert al săptămânii îi aduce pe scenă pe membrii Cvartetului Transilvan – Gabriel Croitoru (vioara I), Nicușor Silaghi (vioara a II-a), Marius Suărășan (violă) și Vasile Jucan (violoncel) – alături de flautistul maghiar János Bálint, un nume marcant al scenei internaționale. Programul serii este dedicat compozițiilor lui Wolfgang Amadeus Mozart:
- Cvartetul de coarde nr. 3, în Sol major, KV 156
- Cvartetul cu flaut nr. 4, în La major, KV 298
- Cvartetul de coarde nr. 14, în Sol major, KV 387, „Primăvara”
O seară în care eleganța clasică și rafinamentul interpretativ se vor împleti într-un dialog muzical plin de savoare.

Marți, 15 aprilie 2025, ora 19:00
Recital cameral de Paști – Cvartetul Transilvan
Locație: Biserica Piaristă
Marți seara, în atmosfera liniștită și încărcată de simbolism a Bisericii Piariste, Cvartetul Transilvan va interpreta una dintre cele mai emoționante lucrări ale repertoriului sacru: Joseph Haydn – „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce”, Hob. III:50-56. Lucrarea va oferi publicului o experiență sonoră profundă, meditativă, potrivită momentului liturgic.
Despre artiști
Cvartetul Transilvan
Fondat în 1987, Cvartetul Transilvan este unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale din România. Cu o activitate artistică intensă și o prezență constantă pe scene internaționale de prestigiu, membrii săi au cucerit publicul din întreaga lume. Repertoriul vast și colaborările de înalt nivel au făcut din acest cvartet un ambasador cultural al României. În paralel cu activitatea concertistică, muzicienii contribuie și la formarea noilor generații de interpreți, activând ca profesori în cadrul instituțiilor de învățământ superior muzical din Cluj-Napoca și București.
János Bálint
Unul dintre cei mai importanți flautiști europeni, János Bálint a concertat în peste 30 de țări și a colaborat cu artiști de renume mondial. Laureat al numeroaselor competiții internaționale și profesor în Germania, Serbia și Polonia, Bálint este cunoscut și ca fondator al Institutului „Doppler” din Budapesta și ca un pasionat promotor al artei flautului. A înregistrat peste 30 de CD-uri și susține anual numeroase cursuri de măiestrie pe tot globul. În 2008, a primit premiul „Franz Liszt”, cea mai înaltă distincție muzicală acordată de statul maghiar.