CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, a criticat acordarea de scutiri și amnistii anumitor sectoare economice ce nu generează valoare adăugată statului într-o intervenție pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron. Omul de afaceri a atras totodată atenția asupra problemelor demografice cu care se confruntă România lansând o propunere ce vizează creșterea natalității.
” Mediul politic a fost întotdesuna conectat cu sectorul economic, cu anumite sectoare economice ce au primit de-a lungul anilor, fără niciun fel de justificare sau plan de afaceri, tot felul de scutiri, facilități și scheme de ajutor . Poți da asemenea scutiri dau amnistii când ai o strategie pe termen lung, de exemplu când vrei sa încurajezi deschiderea de noi afaceri dar nu le dai în sectoare economice ce nu au adus în vreun fel valoare adăugată.
Sunt total de acord cu taxarea, chiar și cu impozitarea diferențiată (pe cifra de afaceri, pe numărul de angajați, pe investiții, etc.), în momentul în care revenim la un moment «T 0», în care nu mai avem scutiri, scheme de ajutor și toți ne plătim impozitul pe venit și CASS-ul.
O singură măsură aș da eu în momentul de față: Mama care naște al doilea copil primește 50% reducerea dărilor iar mama care naște al treilea copil 100% reducerea dărilor pe viață.”, a declarat pentru emisiunea Prima News, CEO-ul Terapia Cluj.
În ceea ce privește pachetul de măsuri al Guvernului privind reducerea cheltuielilor, acesta consideră că este nevoie atât de reducerea aparatului de stat, cât și de o reducere a numărului de scutiri acordate anumitor sectoare din mediul privat.
” Se discuta mult de sistemul supradimensionat al statului, despre care știm cu toții. Foarte mulți consilieri, foarte mult personal tehnic, foarte multe și mari organigrame și sunt si 200 de mii de locuri neocupate, ceea ce e absolut ridicol.
Ca sa fie foarte clar, și daca ar rămâne un singur om în domeniul administrativ, economiile care s-ar face nu ar rezolva problema deficitului excesiv în care noi ne aflăm acum.
În momentul de față ne aflăm într-un festival de acuzații în care mediul public zice mediului privat că are prea multe scutiri, stimulente, șamd. iar privatul îi reproșează mediului public că de fapt el are un aparat supradimensionat și ca el trebuie să taie. Din ambele părți trebuie luat câte puțin și îndreptat ce se mai poate îndrepta.
Trebuie o modalitate prin care să se oprească cheltuielile grețoase din sistemul public dar trebuie oprit și paradisul fiscal în care se scaldă anumite sectoare economice, ce primesc scheme de ajutor pe criterii de clientela politică.” a mai adăugat Dragoș Damian în intervenția sa pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.