Dragos Damian:”Stie cineva unde se depun CV-urile pentru pozitia de Ministru al Sanatatii?”

by Cristina Mihaila

Competenta si experienta dovedita in managementul sanitar ar trebui sa fie principalele criterii de selectie pentru urmatorul ministru al Sanatatii. Asta in teorie, pentru ca in politica lucrurile au o alta logica. Intr-un comentariu personal, Dragos Damian subliniaza faptul ca avem astfel de oameni, cu pregatire si calitati dovedite, dar pe care decidentii aleg sa ii ignore pentru ca nu reprezinta interesele de partid.

“Am inventariat o lista de candidati la care ar putea sa se uite reprezentantii partidelor politice, daca ar dori cu adevarat sa recruteze un expert pentru Ministerul Sanatatii:

  • proprietarii sau directorii executivi ai marilor spitale si retele medicale private. Ce scrie in CV-ul lor? Au dezvoltat de la zero retele in toata tara, practic un intreg sistem privat de servicii medicale de calitate, au experienta in tot ceea ce inseamna managementul sanitar;
  • proprietarii sau directorii executivi ai companiilor private de echipamente si alte servicii medicale. Ce scrie in CV-ul lor? Cunosc perfect structura sistemului sanitar, stiu unde sunt locurile si lucrurile care trebuie remediate, cum se pot gestiona situatiile de criza, ce standarde de cost sa fie aplicate, etc;
  • proprietarii sau directorii executivi ai companiilor producatoare sau distribuitoare de medicamente sau ale lanturilor de farmacii. Spuneti ca Big Pharma e rea? Este, pentru ca functioneaza eficient, lucreaza pe indicatori precisi, acopera zilnic mii de clienti, planifica si anticipeaza orice activitate cu pana un an inainte, executa cu rigoare planul de actiune. Asta scrie in CV-ul lor.

Si lista poate fi completata cu bancheri, pentru ca in sanatate vorbim de 60 de miliarde care trebuie administrati. Am in minte cel putin 20 de personalitati din randul celor de mai sus care ar putea in 12 luni, fara prea mare efort, sa relanseze sistemul sanitar de pe pozitia de Ministru al Sanatatii. Pachet de baza, platforma integrata IT pentru intreg sistemul sanitar, standarde de cost, subordonare unica a spitalelor, management privat in spitale sau chiar privatizarea unor spitale (nu cum sunt ele “privatizate politic” acum), finantare prin sistem paralel de asigurari de sanatate, etc.

Acestea sunt zonele de reformare cu maxim impact catre care s-ar duce orice specialist care are 20-25 de ani de experienta in domeniul sistemelor sanitare si care doreste sa recastige retelele publice de sanatate.

Dar si prin absurd, daca cineva s-ar gandi la posibilii candidati de mai sus, probabil ca acestia ar refuza.
Pentru ca li s-ar radiografia rudele, cunostiintele, prietenii, averile, casele, bolizii, etc, pentru a se gasi “slabiciuni”. De parca asta ar avea vreo relevanta cu fisa postului de la Ministerul Sanatatii.
Ar fi pulverizati de vreun politician logoreic la vreo televiziune, suparat ca i-a schimbat managerul de spital numit politic.
Ar fi acuzati ca din cauza lor a explodat, a doua zi dupa numire, vreun spital si s-ar alege cu dosar penal.
Ar fi chemati la raport cand ar incepe depolitizarea conducerilor si ar curma clientela politica care controleaza aprovizionarea spitalelor.

Ce mai, in realitate toti romanii ar fi deranjati (inclusiv pentru ca ar pierde scandalul mediatic din sanatate) daca sistemul sanitar ar fi recucerit prin utilizarea unui expert tocmai in sisteme sanitare.

Si totusi, daca unii dintre cei enumerati mai sus si fara afiliere politica si-ar lua inima in dinti si ar dori sa isi depuna CV-ul ca sa fie luat in calcul pentru postul de Ministru al Sanatatii, sa ne spuna politicienii care sunt firmele de recrutare care il primesc”, scrie Damian.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza