Dragoş Neamu, coordonator RNMR, la Proiect de ţară: România: “Vom avea Noaptea muzeelor, dar într-un context foarte tensionat”. Ce muzee vom putea vizita în Cluj-Napoca

by Bianca Baraboi

Într-o intervenţie telefonică în emisiunea Proiect de ţară: România, Dragoş Neamu, coordonator Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, a confirmat că evenimentul Noaptea muzeelor se va ţine şi în acest an, cu toate că muzeele Antipa, Bucureşti, de Artă şi de Istorie nu vor participa din cauza nemulţumirii angajaţilor, care solicită o creştere a salariilor de 20%.

Dragoș Neamu: Noaptea Muzeelor o să o avem, bineînțeles, așa cum am anunțat-o, dar se va organiza într-un context tensionat, în niște condiții mai speciale, care implică din păcate multe nuanțe, cu care noi nu am fost obișnuiți în cei 20 de ani de organizare. Dar sigur că facem tot ce putem să păstrăm echilibrul între solidaritatea absolut normală a breslei, și consistența ofertei culturale, din respect pentru public.

Și la Cluj-Napoca evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 mai, la fel ca în mai multe locuri din țară. 30 de muzee, centre culturale și galerii ale universităților își vor deschide porțile până în miez de noapte cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor.

Printe locațiile ce vor putea fi vizitate la Cluj-Napoca, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, se numără: Locațiile UBB Cluj – Muzeul Alexandru Duma; Muzeul Memorial „David Prodan”; Muzeul Holocaustului; Muzeul de Mineralogie; Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie; Muzeul Zoologic; Vivariul; Galeria „Paul Sima”; Sala „Liviu Vlad”, Complexul Acvaristic și Muzeul de Anatomie Comparată, din cadrul Facultatății de Zootehnie și Biotehnologii, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) cu Hub-ul de pe strada Barițiu, Turnul Pompierilor, Casinoul, Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca,  Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan”, Centrul de Interes, Centrul Cultural Evreiesc, Templul Memorial al Evreilor Deportați din Cluj (fosta Sinagogă Neologă), La Cave / Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, Steampunk Transylvania, Camera, GrainLab, Centrul Comunitar Pietrelcina, VITRI & Atelierul de Murano.

Evenimentul Noaptea Muzeelor este coordonat la nivel local de Centrul de Cultură Urbană al Primăriei Municipiul Cluj-Napoca.

Existp însă câteva muzee care nu vor participa, asemenea celor din București: Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Farmaciei și Muzeul Etnografic,  însă vor avea program normal de vizitare, în ziua respectivă, între orele 10 și 17.

Refuzul angajaților de a participa la Noaptea Muzeelor reprezintă o formă de protest împotriva amânării măsurilor promise de guvern și care urmau să regleze aspecte de ordin financiar ale angajaților muzeelor și bibliotecilor.

sursa: Prima News

Te-ar putea interesa si

Comenteaza