Echipa internațională de anchetă privind furtul de artă de la Muzeul Drents, similară celei din cazul MH17

by Bianca Baraboi

Ancheta asupra furtului de artă de la Muzeul Drents din Assen va fi coordonată de o echipă internațională specializată, după modelul utilizat în cazul catastrofei aviatice MH17 din 2014, relatează RTV Drenthe. Acest tip de echipă este cel mai avansat instrument pentru investigații penale internaționale, permițând cooperarea între mai multe țări în timp real.

Prin crearea acestei echipe comune de anchetă, Țările de Jos și România vor colabora îndeaproape pentru a accelera procesul de schimb de informații și dovezi. Echipa va include judecători, procurori și ofițeri de poliție din ambele state, iar membrii săi vor putea participa direct la investigații desfășurate pe teritoriul celuilalt stat. Astfel, autoritățile române pot lua parte la investigațiile din Olanda și invers.

Experiență în cazuri complexe: de la MH17 la rețele de droguri și fraudă

Echipele comune de anchetă sunt înființate pentru cazuri de amploare internațională, fiind frecvent utilizate în colaborări între țările Uniunii Europene. Un exemplu notabil este investigația privind zborul MH17, în care au fost implicate inclusiv state din afara Uniunii Europene. Totodată, o echipă similară a fost formată între Olanda și Franța pentru interceptarea mesajelor criptate de pe rețeaua EncroChat, folosită de rețele infracționale.

În fiecare an, sunt constituite între 80 și 100 de astfel de echipe internaționale, majoritatea pentru investigații în domeniul traficului de droguri, spălării de bani, fraudelor și escrocheriilor. În 2023, aproape 300 de echipe de anchetă internațională erau active, dintre care 94 au fost nou înființate, potrivit news.ro.

Sursa: Prima News

Te-ar putea interesa si

Comenteaza