Lucrările de modernizare a malurilor Someșului au ajuns la un stadiu de 72%, a anunțat proiectul Emil Boc. Acesta a mers pe șantier și a verificat personal cum se desfășoară lucrările.
„Am verificat lucrările la proiectul de regenerare urbană aferent Luncii Someșului Mic, ReThinking Someș, finanțat cu fonduri europene.
957 arbori noi vor fi plantați până la final în cadrul acestui proiect. Din numărul total de arbori prevăzuți pentru plantare, pe tronsonul intrare Florești – pod Garibaldi sunt incluși 739 noi arbori, iar pe tronsonul Garibaldi – str. Horea, 218 arbori.
La aceștia se adaugă arborii noi plantați în zona Sălii Sportului (101 arbori) și, mai departe pe cursul Someșului, cei din proiectele pentru Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura. Pe lângă copaci – specii adaptate la mediul urban, distribuite în funcție de tipul spațiului public – sunt incluși arbuști și zone de pajiști.
„Reîntoarcerea orașului cu fața la râu” este conceptul general care a stat la baza proiectului realizat prin concurs internațional de soluții – derulat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Lucrările se întind pe 146.500 mp; localizare: malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina și zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu”, a transmis primarul Emil Boc.
Prin această investiție se urmărește:
- îmbunătățirea accesului la râu
- îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport
- amenajarea de spații verzi de calitate
- crearea de zone moderne de promenadă și agrement, respectiv „shared space”, piste velo, zone pietonale – inclusiv construcția unui nou pod pietonal și velo.
În plus, investiția cuprinde și:
- iluminat public modern și eficient energetic
- mobilier urban adecvat
- stații de încărcare pentru (auto)vehicule electrice.
Valoarea contractului de execuție este de 116.529.465 lei cu TVA. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1. Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
4 comentarii
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]
72,436 %
Cu ce ai evaluat stadiul lucrarilor , mai trebuie sa bagi 28% beton sau placi?
Bocule vezi ca Somesul are doua maluri, tu ai “evaluat” numai malul sting unde te-ai si pozat. Pe malul drept lucrarile sunt pe nicaieri , hai cu ” instrumentul ” si evalueaza pulitrucule.