Etnostory – descoperă farmecul satului românesc printr-o expoziție de fotografie

by Bianca Baraboi

Lumea satului poposește la mall. Cum? Prin „ETNOSTORY”, o expoziție de fotografie etnografică, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de Iulius Mall Cluj.

Fiecare fotografie pune în lumină o poveste fascinantă despre un aspect din viața rurală contemporană: de la meșteșuguri transmise din generație în generație, la ritualuri și sărbători locale, până la modul în care comunitățile își păstrează identitatea în era tehnologiei.

Așteptări // Moș Ilinca, ultimul opincar vâlcean, surprins în interiorul unei case din Muzeul Satului Vâlcean, în februarie 2021. Meșter foarte căutat și apreciat în întreaga țară, Alexandru Ilinca a învățat să confecționeze opinci din piele de porc de la tatăl său, care era tot opincar în satul Orlești. Meșterul mărturisește că: “Opinca adevărată se face din piele de porc care se argăseşte cu coajă de arin. Coaja se fierbe până capătă o culoare închisă, apoi se ţine la argăsit o săptămână. Uscarea se face la umbră, altfel îşi pierde elasticitatea. Înainte, se făceau opinci şi din scoarţă de copac, din coajă de cireş, că oamenii erau săraci”. El este, în același timp, un pasionat colecționar de vechi piese de port popular.
Trofeul „Szabó Tamás”, Concursul național F-DE 2021
Foto: Mariana Scubli (Sighetu Marmației)

Astfel, în perioada 17-26 mai 2024, etajul I de la Iulius Mall devine gazda unei experiențe unice, invitând publicul să se bucure de atmosfera autentică a tradițiilor și obiceiurilor românești, prezentate în imagini de excepție. Sunt povești despre transhumanță, despre obiceiul „Udatul Ionilor”, ursarii bucovineni, despre munca în habă (șezătoare), sau uscatul fructelor pentru iarnă, despre câte și mai câte.

Mâini de aur // Petru Hașaș, în vârstă de 68 de ani, este un meșter olar din Vadu Crișului, recunoscut în întreaga țară. A preluat meșteșugul de la părinții săi, pe vremea când în acest sat de olari erau activi zeci de meșteri. În prezent, el este ajutat de fiica sa, fiind printre foarte puținii care mai au această îndeletnicire. Din mâinile lor iese celebra ceramică albă de Vadu Crișului. În urmă cu trei ani a primit titlul de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii.
Premiul al III-lea la Concursul Național F-DE, 2021
Foto: Constantin Lazăr

Expoziția aduce în prim-plan lucrări semnate de fotografi renumiți din întreaga țară, pasionați de bogăția culturală a României. Aceste fotografii, premiate în cadrul proiectului clujean F-DE (Fotografia-document etnografic), concurs național organizat din 2004 de CJCPCT Cluj, demonstrează talentul și pasiunea pentru păstrarea și promovarea tradițiilor populare.

Să facem claia de fân // Reconstituirea unei clăci la coasă pe Valea Arieșului, în Sălciua (Alba), vara anului 2019. Cositul este o activitate grea, astfel că oamenii se ajută unii pe alții pentru ca vremea rea să nu prindă câmpurile necosite. După ce iarba cosită s-a uscat, fânul este adunat în căpițe sau „bodi” cu ajutorul furcilor și greblelor din lemn. O persoană pricepută urcă pe „furcitură”, adică sus pe căpițele mari de fân, iar cei de jos îi dau fânul pentru a-l aranja în jurul parului, astfel încât căpița să nu se răstoarne.
Premiul al III-lea, Concursul național F-DE 2020.
Foto: Vasile Sârb (Alba-Iulia)

La F-DE participă anual zeci de fotografi români și străini, iar imaginile selectate și premiate sunt prezentate în expoziții itinerante în țară sau peste hotare și alcătuiesc albume tematice. Expoziția reunește lucrări semnate de: Marco Algasovschi (Brașov), Ádám Gyula (Miercurea Ciuc), Mircea Băduț (Râmnicu Vâlcea), Balázs Ödön (Odorheiu Secuiesc), Both Gyula (Târgu Mureș), Vlad Dumitrescu (Brașov), Fülöp Jenő (Sângeorgiul de Mureș), Constantin Lazăr (Oradea), Marius Mirel Matyas (Zalău), Nagy Botond (Târgu Mureș), Sorin Onișor (Timișoara), Gheorghe Petrila (Oradea), Ovi D.Pop (Oradea), Roibu Grigore (Deva), Felician Săteanu (Baia Mare), Vasile Sârb (Alba-Iulia), Mariana Scubli (Sighetu Marmației), Tordai Ede (Târgu Mureș).

„Etnostory” este o ocazie deosebită pentru publicul clujean de a se conecta cu rădăcinile culturale ale României și de a descoperi frumusețea și autenticitatea tradițiilor locale, într-un cadru modern și accesibil.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza