Președintele PMP, Eugen Tomac, este de părere că procedurile privind procesul inițiat de acesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe tema neacceptării României se poate întinde pe următorii doi ani iar dacă în intervalul respectiv România nu va putea obține unanimitate, procesul ar putea juca un rol esențial în aderarea României la Spațiul Schengen.
”Sunt multe elemente pe care le vom aduce în discuție Curții și, evident, strategia noastră este mult mai amplă și sunt conștient că este un proces lung și sunt pregătit să apăr fiecare cerere în acest proces, pentru că se bazează pe prevederile Tratatului de funcționare al UE și, bineînțeles, acquis-ul Schengen. Este esențial să ducem această acțiune, pentru că dacă nu se ajunge la unanimitate în următorii doi ani, acest proces este singura noastră șansă.” a transmis Eugen Tomac.
Potrivit europarlamentarului, inițiativa sa nu va interfera cu negocierile României pentru aderarea la Schengen însă, în opinia sa, șansele României de a adera la Spațiul Schengen în acest an rămân scăzute.
” Procesul deschis la Curtea de Justitie a Uniunii Europene nu blocheaza negocierile Romaniei cu Austria, nu blocheaza negocierile Bulgariei cu Olanda. Consiliul are dreptul si libertatea de a lua aceasta decizie in orice moment. Deci un acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu împiedică în niciun fel libertatea Consiliului de a se întruni ori de câte ori consideră – poate fi și o ședință extraordinară a Consiliului – și de a lua o decizie pentru a corecta această nedreptate.” a mai adăugat Eugen Tomac.
La 6 februarie, Eugen Tomac a introdus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, o acțiune în anulare, în baza art. 263 a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, prin care se solicită Curții să declare nelegalitatea deciziei implicite în urma votului din 8 decembrie 2022 prin care Consiliul a decis împotriva aplicării integrale a prevederilor acquis-ului Schengen în România. Principalul argument al europarlamentarului îl constituie Protocolul 1 art 4 alin. (2) al Tratatului conform căruia:
” Prevederile acquis-ului Schengen se aplică pe teritoriul fiecăruia dintre aceste state membre numai pe baza unei decizii europene adoptate de Consiliu în acest sens, după verificare, în conformitate cu evaluarea Schengen aplicabilă.”
sursa:agerpres.ro
1 comentariu
[…] post Europarlamentarul Eugen Tomac, despre procesul la CJUE:” Dacă nu se ajunge la unanimitate în urm… appeared first on Stiri de Cluj – Servus […]