Evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, la Cluj. Lucian Nastasă: „Am scos din depozite lucruri care ar acoperi tot spectrul cultural din România”

by Oana Spiru

Cultura este vedetă pentru o zi. Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în majoritatea zonelor ţării prin concerte, expoziţii, proiecţii de film, dezbateri, lansări de carte.

Muzeului de Artă Cluj-Napoca organizează în  perioada 15 ianuarie – 7 februarie 2021, expoziţia „Identități. Ziua Culturii Naționale. Lucrări din patrimoniul

Expoziţia „Identități. Ziua Culturii Naționale. Lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca” se deschide pentru vizitare în data de 15 ianuarie 2021, cu ocazia Zilei Culturii Naționale şi poate fi vizitată până în data de 7 februarie 2021.

Expoziţia, curatoriată de dr. Dan Breaz, este concepută astfel încât să-i restituie privitorului de azi câteva dintre valorile tradiţionale cu semnificaţie europeană din patrimoniul muzeal. Prin urmare, au fost selectate lucrări reprezentative pentru dialogul mai larg sau mai restrâns pe care l-au angajat artiștii noștri moderni și contemporani cu ideea de tradiție, ca patrimoniu cultural, ca ansamblu specific de concepții și mentalități care, structurate istoric, în plan național și social, s-au sedimentat în timp ca temei activ al cunoașterii artistice. 

„Dintre evenimente care sunt comemorate în România sub spectrul culturii aceasta mi se pare cea mai importantă. În primul rând pentru că este legat de numele lui Mihai Eminescu, personalitatea lui Mihai Eminescu fiind mult mai complexă decât o prezintă cei de rând în general. Totodată, este bine să ne facem intrara în noul an sub aureola culturii, a tot ce înseamnă creații și spiritualitate”, ne-a spus directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Lucian Nastasă-Kovacs.

Totodată, Munzeul Etnografic al Transilvaniei oferă publicului vizitator expoziția Vasile Stoica, mare diplomat și om de cultură. Expoziția va fi deschisă în perioada 15 ianuarie-14 martie 2021, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17.

Prof. univ. dr. Ioan Opriș, sub coordonarea căruia a fost inițiat acest proiect expozițional, susține că Vasile Stoica merită din plin laude deosebite.

„Prezentarea expoziției dedicată lui Vasile Stoica în Munzeul Etnografic are o semnificație cu toul apare. Vasile Stoica este legat de Cluj. La Cluj, ca personalitate care a hotărât să treacă munții în 1914 în România și să se alăture forțelor din capitala țarii care erau pentru intrarea în război în vederea unirii Transilvaniei cu țara, la Cluj a fost judecat de către Consiliul de Război și condamnat la moarte. Vasile Stoica merită din plin elogiul, atât cât am putut să facem noi cu acele documente foarte importante”, spune Prof. univ. dr. Ioan Opriș.

foto: basilica.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza