Chinteniul ar putea deveni prima localitate rurală din țară care organizează un Maraton al Vaccinării prin efectuarea mai multor fluxuri de imunizare a populației în propriul centru de vaccinare. Primarul a trimis deja o solicitare catre Prefectura si DSP Cluj și urmează ca cererea să fie aprobată de CNCAV București. Maratonul ar putea avea loc în perioada 21-22 mai, iar cetățenii vor fi imunizați cu doze de ser Pfizer/BioNTech.
“Vom demara o campanie de vaccinare destul de serioasă în mediul rural și vom încerca să deschidem alte fluxuri noi în zilele următoare special în centrul din Chinteni. Solicit deschiderea unor fluxuri noi la Chinteni pentru că am făcut o analiză consecutivă în zilele trecute, iar centrul de aici este primul din mediul rural la nivel de județ ca număr de persoane vaccinate. Colegii mei nu se plâng, suntem la dispoziția cetățenilor. Doresc deschiderea a încă cel puțin 2 fluxuri. Îmi permite spațiul, avem personalul care poate deservi aceste fluxuri. Avem destui medici din comună pe care îi putem implica în această campanie. Cu echipa prezentă putem vaccina până la 250 de persoane zilnic, însă legislația ne spune maxim 90 pe un flux.
Am putea fi prima comună care organizează un maraton de vaccinare în mediul rural, de ce nu? Ne dorim să îl organizăm în data de 21-22 mai. Dacă va funcționa, vom mai recurge la astfel de organizare. Doar așa putem depăși situațiile critice din viața noastră pentru a ne relua activitățile în parametri. Ne dorim să ajungem să respirăm aerul liber fără mască”, a declarat pentru Servus, Cluj! primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu.
De altfel, la Chinteni cererea este foarte mare, dar nu doar clujeni vin aici sa se vaccineze. “În momentul de față am constatat că persoanele care se vaccinează în centrul sunt atât din județul Cluj, cât și din Bistrița, chiar și din Suceava sau Brașov. Platforma îți permite programarea în acest centru indiferent de unde ești din România”, ne spune Lucia Suciu.
Reprezentanții Instituției Prefecturii din Cluj s-au deplasat în cursul zilei de ieri la centrul de vaccinare din Chinteni. În urma discuțiilor purtate de către subprefectul Irina Munteanu cu primarul Lucia Suciu, există șanse foarte mari ca Maratonul de Vaccinare să fie implementat în această lună.
“A venit o solicitare din partea doamnei primar din Chinteni. Gândurile ni s-au legat în sensul în care trebuie să pedalăm mult pe rural în perioada asta. La nivel urban accesul este mult mai facil, de asemenea și la informație. La nivel rural sunt carențe și era de așteptat să se prezinte astfel situația. Am fost și am discutat cu doamna primar din Chinteni, dânsa propune să facem un Maraton al Vaccinării pentru zona rurală. Vrem să dăm un ton până la urmă pe țară. Gândim acest proiect. Probabil va avea loc după ce trece Maratonul mare al Clujului. Prin urmare poate fi un demers sănătos, iar ruralul în colaborare cu restul primarilor din zonă să prindă un pic de forță pe vaccinare”, ne-a explicat subprefectul Irina Munteanu.
Pentru acest Maraton vor fi deschise 2-3 fluxuri în plus: “Încercăm să asigurăm doze de la Pfizer. Acesta va avea loc 2 zile și în funcție de disponibilitatea sursei umane. O să insist pentru acest acord, atâta timp cât doze există, procedura o știm, model avem. Nu cred că vor fi probleme pentru realizarea organizării acestui Maratonul. Am discutat cu DSP despre această situație. Vom face această solicitare la CNCAV și am putea implementa proiectul fără nicio problemă”, a subliniat subprefectul.
Prefectura județului Cluj ia în calcul ca în viitorul apropiat să fie posibilă organizarea mai multor Maratoane de Vaccinare în zonele rurale din județ.
“Din punctul meu de vedere, dacă există dorința asta și dacă există capacitate organizatorică și aici mă refer în primul rând la resursa umană. Eu susțin orice fel de inițiativă de acest tip care poate optimiza procesul de vaccinare pentru a aduce un plus. Chiar îmi doresc să facem astfel de proiecte de vaccinare în cât mai multe centre din județ, chiar în mediul rural”, a încheiat Irina Munteanu.
Această inițiativă vine în contextul în care rata de vaccinare în mediul rural este mult mai scăzută față de cea din mediul urban. Deși Clujul stă bine la nivel general, fiind al doilea județ din țară ca rată de vacinare, în mediul rural ritmul este încă lent.