Remarcabilă pentru lucrările dedicate satului transilvănean, artista plastică Iolanda Rosa (1926-2007) s-a născut în Arad, în 14.02.1926, într-o familie italiană de sculptori. Și-a descoperit talentul și pasiunea pentru arta plastică de la o vârstă fragedă și a urmat cursurile de artă plastică, secția pictură ale Casei de Cultură din Arad între 1962-1965. Începând cu anul 1956 a devenit membră a Cenaclului de artă plastică „Ion Andreescu” din Arad, unde a fost distinsă de-a lungul anilor cu numeroase premii. Ioli, cum i se adresau cunoscuții, și-a dedicat viața celor două mari pasiuni ale ei, arta și călătoria. În peregrinările sale artistice, tovarăși de drum i-au fost pânzele, vopselele și pensulele, oferindu-le iubitorilor lucrărilor sale șansa de a vedea lumea prin ochii ei. Deși a văzut Europa, Ioli a avut mereu o fascinație aparte pentru Transilvania și locuitorii ei diverși, iar faptul că vorbea fluent italiana, româna, maghiara și germana a ajutat-o să interacționeze cu oameni din diverse zone. Își lua rucsacul în spinare și dispărea zile întregi fără urmă, ca mai apoi să se întoarcă cu zeci de tablouri reprezentând oameni, locuri, tradiții de la zona săsească, în secuime, în Maramureș și Apuseni. Iubea localnicii, iubea porturile populare diverse, iubea munții, iar acest lucru a ajutat-o la o reprezentare cât mai profundă a locurilor.
Bilanț artistic Iolanda Rosa
22 expoziții personale în România, cele mai multe în Arad
Două expoziții personale în străinătate, Frankfurt am Main, Germania 1991 și Oroshaza, Ungaria 1991
Nenumărate participări la expoziții colective, printre acestea numărându-se bienalele de la Timișoara 1960, 1965 și București 1965,1969.
Călătorii documentare în: Italia, Germania, Olanda, Elveția, Spania, Grecia, Bulgaria, Austria, Ungaria
Lucrări în colecții particulare în Ungaria, Bulgaria, Germania, Franța, Suedia, Italia, Canada, SUA, Elveția
Lucrări în colecții publice: Muzeul de artă Arad, Muzeul din Băile Herculane, Muzeul de artă Timișoara
În anul 2017, lucrări ale Iolandei Rosa au fost prezente, post mortem, în expoziția Satul și țăranul maghiar în cultura Transilvăneană Cluj Napoca 2017.
Expoziția, curatoriată de Alin Samochiș, va fi deschisă în perioada 17 iulie-11 august 2019 la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
Program de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 10 și 18 (ultima intrare 17.30).