Fostul Ministru de Externe al României, Andrei Marga, despre negocierile de pace în Ucraina: ”Dacă continui să-mi diabolizez adversarul, nu se poate face pace”

by Christian Suciu

Fostul Ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a analizat în platoul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron opțiunile de pace pe care le are la dispoziție Ucraina în urma discuțiilor dintre președintele american, Donald Trump, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Acesta consideră că planul președintelui Donald Trump pentru înghețarea conflictului ruso-ucrainean prevede o ”pace de durată”.

VIDEO:

”Trebuie să ne lămurim, vrem pace sau nu vrem pace, și doi, ce fel de pace vrem. Din declarațiile președintelui Trump și ale vicepreședintelui Vance lucrurile sunt clare: vrem «enduring peace», o pace durabilă. Dacă vrem pace de durată atunci trebuie să gândim în profunzime. Trebuie să mergem pe o altă abordare, deoarece dacă continui să-mi diabolizez adversarul atunci, evident, nu se poate face pace”, a declarat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron fostul rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, politologul Andrei Marga.

Totodată, fostul Ministru al Afacerilor Externe a reiterat faptul că, după analiza sa, un aspect cheie ce a stat la baza invadării Ucrainei de căter Rusia l-a reprezentat extinderea teritoriului NATO până în apropierea granițelor Rusiei în condițiile în care, prin acordul din1990 încheiat între liderul sovietic, Mihail Gorbaciov și cancelarul german Helmut Kohl, unificarea Germaniei ar fi fost condiționată de faptul ca NATO să nu se extindă spre ”zonele sensibile” printre care se numără și Ucraina.

VIDEO:

” Și eu împărtășesc această idee că trebuie văzut de unde a plecat conflictul iar acesta a plecat, până la urmă, de la problema extinderii spre Ucraina a NATO, pentru că această discuție este una destul de veche. A fost un aspect stabilit în relația dinaintea unificării Germaniei dintre conducerea rusă, Gorbaciov la vremea respectivă, și cancelarul german Kohl, ce prevedea faptul că Germania se unifică însă nu se extinde NATO spre zonele sensibile pentru Rusia și desigur, pentru Rusia, Ucraina este o zonă sensibilă”, a mai transmis politologul Andrei Marga.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza