FOTO. Atelierul din Cluj-Napoca unde se produc paste naturale: “Ne-am dorit independență, ne-am dorit să facem totul intern”

by admin

O familie din Cluj-Napoca a creat în urmă cu un an și jumătate, de la zero, un atelier în care se produc paste naturale. Business-ul nu a generat un profit impresionant in 2020, însă familia Crișan își dorește să continue producția și, de ce nu, să se extindă. Aceștia produc paste naturale din făină de grâu dur, făină grifică, ouă proaspete, iar mai apoi le creează o anumită textură și aromă cu ajutorul spanacului, susanului negru, rozmarinului, pulbere de turmeric sau cafea măcinată. Printre clienții atelierului se enumeră în mare măsură părinți clujeni care vor să adopte un stil de viață sănătos atât pentru ei, cât și pentru propriii copii.

“Vindem în patru locații diferite pastele în <<magazine>> mobile. Avem doar o masă pliabilă, deschidem portbagajul, e totul așa la minut. Marți suntem prezenți în două dintre locații, iar joi la celelalte. Sunt locații în care stăm doar câte o oră. Clienții fac comenzile online și vin acolo doar să ridice produsele. Le mai vindem și în anumite băcănii din oraș sau în târguri”, explică cofondatorul Pasta Pedroni, Amalia Crișan.

Atelierul are diferite sortimente de paste care cântăresc 300-400 de grame, iar prețurile variază. Pastele au formă de spaghetti, tagliatelle, taglioni, fettuccine sau tăiţei: “De obicei părinții cumpără aceste paste, dar și copii sunt atrași de culoare. Lumea consumă mult mai atent și mai bine gândit, mai sănătos, ei aleg produsele naturale, artizanale, lucrate local”, ne spune Amalia.

Producția în sine durează două zile. Pentru crearea pastelor, producătorii folosesc făină de grâu dur ca ingredient major, făină grifică, ouă proaspete, iar mai apoi le dă o anumită textură, dar și aromă cu ajutorul spanacului, susanului negru, rozmarinului, pulbere de turmeric sau de cafea măcinată.

“Dacă începem producția în atelier luni dimineață la 5, aluatul se va usca în două zile. Miercuri dimineață se pot ambala pastele. Depinde cu câte kilograme putem lucra odată. Sunt zile în care se schimbă temperatura și devine mai umedă, apar ploi sau vreme tomnatică. Atunci aluatul devine mai uscat și lucrăm mai greu. Noi nu folosim extrudare. Lucrăm din mână cu el într-un mod artizanal. Nu trebuie să îl lăsăm să fie foarte moale și asta ne pune în dificultate. Aproximativ, pe zi, putem manipula 24 de kilograme de aluat”, menționează cofondatorul atelierului.

Totul a început în 2016, atunci când s-au gândit să înceapă o afacere, iar în primă fază au căutat finanțare din fonduri europene, însă din cauza ariei urbane nu au reușit. Și-au dorit apoi să-și deschidă propriul restaurant cu specific italian, însă și-au dat seama că asta ar implica mai multe aspecte. Trei ani mai târziu, au hotărât totuși să inaugureze atelierul de producție naturală a pastelor din bani proprii.

“Am început această afacere în noiembrie 2019. Ne-am dorit un business cu specific culinar. În primă fază ne-am dorit să deschidem un restaurant, doar că organizând puțin treaba ne-am dat seama că este un pic prea complicat pentru o afacere de familie de la zero, din fonduri proprii. Ne-am dorit o bucătărie italiană la început, deoarece mama este chef bucătar perfecționată pe partea aceasta. Am deschid atelierul, însă prima idee a rămas ca un gând, poate vreodată, pe viitor”, subliniază Amalia.

Amalia se ocupă mai mult de partea administrativă, de social media sau de târguri. Uneori mai lucrează și ea în atelier atunci când etichetează sau ambalează pastele. Este o afacere de familie în care toți se sfătuiesc cu privire la deciziile care vor fi luate ulterior. Chiar dacă profitul a cam “scârțâit” în anul 2020, primul an integral de funcționare, cei din familia Crișan nu se dau bătuți.

“Noi vindem pastele prin sistemul de comenzi online. Este o inițiativă făcută de câțiva producători clujeni care au preluat un model liber de vânzare directă de la producător la consumator. Practic prin sistemul de comenzi online fiecare producator știe necesarul din săptămâna respectivă și astfel evită ca produsele să se deterioreze sau să se facă risipă alimentară.

Profitul pe 2020 nu a fost tocmai roz, însă este un proces pe care îl învățăm, încercăm să trecem peste toate obstacolele. Rămânem mereu pozitivi. Nu ne-am dorit să facem asta pentru îmbogățire. Am vrut să creăm ceva, să lăsăm în urma noastră, să inventăm lucruri. Ne-am dorit independență, ne-am dorit să facem totul intern. Mulțumim tuturor celor care ne susțin”, clarifică cofondatorul atelierului de paste.

Pe viitor își doresc să se extindă, însă își doresc să obțină și câteva fonduri europene care le-ar prinde bine: “Nu știm când o să reușim să mai facem investiții la modul în care să deschidem o nouă linie de producție. Eu îmi doresc să mă dezvolt și în alte domenii, mama are și ea ideile ei. Deocamdată nu știm, poate în 2022 vom crea o altă gamă”, a încheiat Amalia Crișan.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

A și M 05/06/2021 - 06:05

Și-apoi, și ca reclamă-i haios textul ăsta. Nu tu o denumire de firmă, nu tu o adresă de internet… Am vrea să facem comenzi, dar… UUUNDEEE?

Raspunde

Comenteaza