FOTO | Grădină senzorială amenajată în curtea Școlii din Băișoara

by Cristina Mihaila

O grădină senzorială, cu alei și spații de joacă, a fost amenajată în curtea Școlii Gimnaziale din comuna clujeană Băișoara, cu sprijinul Fundației World Vision Romania.

Aproximativ 40 de bursieri  ”Vreau în clasa a 9-a” ai Fundației World Vision Romania au lucrat voluntar, timp de 3 zile, pentru a crea noul spațiu de joacă de care să se poată bucura toți cei peste 150 de elevi ai unității de învățământ. Unii au adunat iarba și au săpat aleea, alții au montat profilele și au vopsit mobilierul, iar ceilalți au pregătit și au pictat panouri. Unele dintre materiale au fost pregătite de acasă și doar aduse și montate în grădina senzorială, altfel încât la întâlnirile fizice de lucru să nu fie mai mult de 10-15 participanți.

Planul de amenajare aparține tot unei absolvente a Școlii Gimnaziale din Băișoara, Ioana Bordea, acum studentă la masterat la Peisagistică. Ioana a fost la rândul ei bursieră ”Vreau în clasa a 9-a” în cadrul World Vision și a răspuns imediat apelului de a ajuta comunitatea care a crescut-o. ”Eu am învățat aici în clasele V-VIII și zona asta verde era oarecum interzisă, ca elevi nu aveam voie decât pe terenul de fotbal. Când World Vision a apelat la mine am zis da imediat, mă bucur că am putut să contribui la o schimbare în bine aici. Am folosit doar materiale pe care le găsim în zonă, dar suntem prea obișnuiți cu ele ca să le obsevăm frumusețea și utilitatea: pietriș, lemn, nisip, plante decorative. Fiecare are o textură diferită și un aspect aparte, la asta m-am gândit când am făcut proiectul aleii senzoriale, să te bucuri de o experiență vizuală și tactilă diferită la fiecare pas”, a explicat Ioana. Conceptul de grădină senzorială se referă la utilizarea unor materiale naturale care, la atingere, au atât efect relaxant, cât și terapeutic și educativ. Copiii pot fi învățați să recunoască diferitele texturi, să le afle proprietățile și la ce folosesc, precum și să se bucure pur și simplu de prezența lor în natură.

”Înainte nu era nimic aici, doar iarbă și câțiva copaci, era și greu de întreținut. Acum, dacă mai facem un mic efort, putem transforma curtea școlii într-un fel de parc, să poată veni inclusiv părinții să se relaxeze, împreună cu copiii, după ore sau în zilele libere”, spune directoarea Școlii Gimnaziale ”Mircea Luca” din Băișoara, Lucreția Presecan.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza