Începând de astăzi s-au deschis porțile lanurilor fermei Lavanda Lola. Acesta este unul dintre locurile în care puteți să faceți o escapadă în natură și să vă umpleți sufletul de bucurie cu parfum de lavandă. Doar 10 lei de persoană costă taxa de intrare, duminică fiind ultima zi de vizită.
Față de anul trecut, ferma de lavanda vă așteaptă în Bonțida, la o distanță de 30 de kilometri de Cluj, cu o suprafață mai mare, dar și cu posibilitatea de a înnopta într-una din camerele noii pensiuni. Pentru cei care își doresc practic să evadeze din zona urbană, se pot relaxa în mijlocul naturii, dar totodată aproape de paradisul lavandei.
„Anul trecut a fost o atmosferă incredibilă. Am văzut foarte multe fețe fericite. Toți asortați, îmbrăcați pentru poze. Acum suntem după o perioadă delicată. Noi așteptăm să vină lumea în număr cât mai mare, să fie toți zen. Am plasat panouri cu respectarea tuturor regulilor impuse de autorități. De asemenea, vizitatorii noștri pot să vină de acasă cu o păturică să poată sta aici la un picnic. Noutatea de anul acesta este că ne-am mărit suprafața, dar și faptul că de două săptămâni avem aici și o pensiune cu tematică de lavandă. Toate camerele sunt decorate în temă cu lavanda. Lumea care își dorește să iasă din zona urbană pentru a se relaxa, să vină aici să evadeze în natură. De asemenea, vizitatorii noștri pot să vină de acasă cu o păturică să poată sta aici la un picnic”, declară Anca Șerpar, proprietarul fermei de lavandă.
Suprafața mare de lavandă i-a dat posibilitatea familiei Șerpar să o exploateze la maxim. Produse pe partea naturistă, dar și cosmeticele sunt câteva dintre punctele forte care pot fi obținute de pe urma plantei. În acest sens, Anca ne-a povestit că din acest an va începe și parte de distribuție. Primul magazin cu propriile lor produse a fost deja deschis în Sinaia.
„Am activat 17 ani în multinaționale cu produse cosmetice și îmi doresc să încep partea de distribuție a lavandei. În portofoliul nostru de produse, predominante sunt produsele cosmetice. În acest an va avea loc acest pas al distribuției. Am deschis deja primul magazin cu produsele noastre în Sinaia. Pe cosmetice și pe partea naturistă. Este o zonă vizitată de turiștii din toată țara. Pe viitor ne dorim să deschidem un astfel de magazin și în Cluj. Tot în acest sens ne gândim să deschidem în Cluj o cafenea cu design de lavandă, să prindă la public. Să fie un loc așa relaxant. Ăsta este primul beneficiu al lavandei, te relaxează. Liniștește stările de anxietate, depresie, stres, insomnii. Pe piele vine cu efecte de calmare, cicatrizare și antibacteriene. La nivel mondial, specialiștii spun că uleiul de lavandă este unul dintre cele mai folosite uleiuri esențiale”, explică Anca.
Ferma Lola este o afacere de familie. Fiecare membru are contribuția sa în toată această activitate. Aici puteți regăsi peste 70 de specii, dintre care ultimele 20 vor ajunge chiar duminică.
Lavanda se întreține tot pe aceleași principii precum alte plante. Trebuie să fim foarte atenți, să avem grijă de ea, iar dacă ne pasionează, ajungem să ne determine să ne documentăm și mai mult asupra ei. Doar așa putem afla momentul optim când trebuie recoltată, când se distilează, cum anume se culege. Anca Șerpar ne-a mărturisit că în fiecare zi mai descoperă câte ceva nou despre lavandă.
„Această afacere a început de la o discuție între prietene. Așa a venit ideea de a planta un câmp de levănțică la început, în anul 2010. De la idee la faptă a fost un drum destul de scurt. În jumătate de an deja aveam plantați 2.200 de metri.D e atunci suntem practic trei generații: eu, mama și fiica mea. După s-au lipit de noi și soțul, cumnata, dar și fratele meu. Tatăl meu deja s-a apucat de astăzi de distilărie. Suntem cu toții o echipă. Cred că lavanda ne-a ales pe noi efectiv. Am fost norocoși pentru că am ales o specie foarte frumoasă care rămâne preferata mea. Am ales două specii care rezistă la noi în țară: angustifolia și lavandina. Fiecare are caracteristicile ei”.
Întreaga recoltă a avut puțin de suferit în urma ploilor din ultima vreme. Lavanda nu este o plantă care să iubească apa în exces.
„Culoarea predominantă a lavandei este mov. Îmi place că-i aud pe cei care ne vizitează <<uite, este și roz, și galbenă, și albă>> și mă bucur că pot să aibă tangențe cu alte culori de lavandă. Am avut ceva probleme din cauza acestor ploi, dar ne-a ajutat Dumnezeu și am făcut față. Nu au fost distruse plantele. Lavanda iubește soarele și foarfeca, nicidecum apa în exces. Rădăcina ei practic se duce în pământ până la 1 metru și ceva. De aceea ea este și rezistentă la secetă”, încheie proprietarul fermei.