FOTO: ”Ocolul Pământului în 150+ șahuri”! Colecția impresionantă a profesorului clujean Emil Sitaru este deschisă publicului la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca!

by Christian Suciu

Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca găzduiește până în 31 martie expoziția ”Ocolul Pământului în 150+ șahuri” ce va permite publicului clujean să admire vasta colecție de peste 170 de șahuri a profesorului de matematică clujean Emil Sitaru, care le-a adunat în călătoriile sale din ultimii 30 de ani.

” Această expoziție este la cea de-a 6-a ediție. Am mai organizat-o de trei ori în Cluj și de alte trei ori în afara Clujului. Ultima oară expoziția a avut loc în 2019 la Muzeul Brukenthal din Sibiu iar în perioada pandemiei expoziția itinerantă a fost întreruptă. De atunci, toate seturile expuse au fost împachetate iar numărul acestora a tot crescut și am ajuns astfel la 170 de șahuri. Sper să pot continua colecția respectând condiția ca noile adăugări să nu fie asemănătoare cu acestea pe care le vedeți.

Mesajul acestei expoziții este unul de diverse feluri. Prima parte a acestuia constă în emoția artistică pe care ne-o transmite un lucru frumos realizat și fascinant prin aspectul său. Apoi avem mesaje istorice, civilizații antice reprezentate la nivelul pieselor de șah: Egiptul, Grecia Antică, Roma Antică sau chiar Civilizația Incașă. Avem unele din celebrele bătălii ale istoriei transpuse în jocuri de șah: Bătălia de la Termopile, Războaiele Napoleoniene, chiar și din istoria noastră, avem Războiul dintre Daci și Romani.” a transmis curatorul expoziției.

Tema istoriei nu a fost singura întrunită la nivelul colecției ce impresionează atât prin diversitatea formelor pe care le au piesele de șah, cât și prin multitudinea de trimiteri culturale regăsite în fiecare set aflat în spatele vitrinelor.

” O altă temă este Geografia dacă ne uităm la Șahul cu simbolurile Londrei sau la Șahul din Thailanda care ne prezintă cultura Extremului Orient. Mai vedem Șahul ”Mont Saint-Michelle” sau cel cu ” Île de Ré ” din Vestul Franței. Un alt aspect inedit al acestora este cel geometric, după cum descoperă și elevii când trec din clasa a 6-a în clasa a 7-a și văd cum formele plane de pe tabla de șah se ridică în 3 dimensiuni.” a mai adăugat profesorul de matematică.

Dincolo de estetica variată și de mulțimea referințelor de toate felurile pe care vizitatorii le-ar putea găsi în povestea fiecărui set de șah, mesajul principal al expoziției, potrivit profesorului de matematică, este unul cât se poate de simplu.

” Toată colecția în ansamblu transmite un mesaj cât se poate de clar: Învățați să jucați Șah! De la copii mici până la oamenii maturi. Șahul aduce numai avantaje copiilor în ce privește formarea și dezvoltarea capacităților intelectuale și a caracterului. Este un joc care se adresează tuturor vârstelor și categoriilor sociale. Este un joc ieftin, care se poate practica în orice anotimp și îți menține mintea ageră!” a transmis Profesorul Emil Sitaru.

Deși expoziția va putea fi descoperită de publicul clujean la Biblioteca Centrală Universitară până la finalul lunii martie, dascălul speră ca în viitor aceasta să-și găsească un spațiu permanent în Cluj-Napoca și să devină un centru de atracție pentru pasionații acestui sport.

” Vreau sa mă ocup mai intens în următoarea perioadă de acest proiect. De mult timp caut o sală potrivită în care să permanentizez expoziția ca un punct de atracție pentru orașul Cluj. Nu știu dacă mai există în lume o astfel de colecție de șahuri și nu mă refer la valoare ci la aria pe care o acoperă și care va continua să crească. Îmi doresc să devină un centru de atracție al Clujului dar nu doresc să fie doar o sală “moartă”, ci vreau ca sala expoziției să fie legată de o sală de joc, unde copii să joace șah, să țină cursuri și să desfășoare competiții de șah iar cu aceste ocazii să viziteze expoziția atât ei, cat și adulții. Acesta este proiectul pentru care voi lucra în continuare iar oricine dorește să mă ajute în vreun fel este binevenit să o facă.” a mai spus în cadrul inaugurării expoziției fondatorul Academiei de Șah SITAS, Profesorul Emil Sitaru.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Comenteaza