Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a organizat săptămâna aceasta o dezbatere publică având ca temă reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a zonei adiacente, inclusiv a străzii Octavian Petrovici. A fost prezentat proiectul de transformare a parcului Caragiale, prin care este vizat inclusiv descoperirea unui tronson al Canalului Morii.
Propunerea prezentată pentru Parcul I.L. Caragiale în cadrul dezbaterii CIIC vizează o suprafață de 5.500 de metri pătrați desființarea gardului viu și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii.
„În noul parc se va asigura un sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban presupune: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.
În urma dezbaterii de joi, 20 februarie 2020, s-a conturat ideea păstrării actualei funcționalități a parcului, aceea de skatepark. Nu doar skaterii, ci și alți clujeni prezenți la dezbatere au cerut păstrarea în noul parc a unor elemente pentru skateri, precum obstacole, borduri sau mini-rampe, având în vedere faptul că acesta a fost practic primul skatepark din oraș. O decizie în acest sens va fi luată în urma unui workshop la care va fi invitată să participe comunitatea de skateri, dar nu numai”, a dezvăluit primarul Emil Boc.
Printre propunerile participanților la dezbatere se mai numără amenajarea unei căderi de apă în zonă, punerea în valoare a Canalului Morii printr-o „undă de lumină”, folosirea de materiale ecologice în parc, de tipul „green concrete”, amplasarea unei toalete publice în parc, dar și o propunere-experiment: închiderea circulației auto pe strada Barițiu în weekend, cu păstrarea circulației tramvaiului.