Producătorii clujeni răsuflă din nou ușurați. După redeschiderea pieței volante din cartierul Gheorgheni, astăzi a venit și rândul pieței din Grigorescu. Bucuroși, fermierii și-au încărcat mașinile dis-de-dimineață cu marfă, astfel încât de la ora 15 să poată fi expusă pe tarabe. Aceștia îi așteaptă pe clujeni cu fructe și legume proaspete culese din propriile recolte. Pe mesele lor se regăsesc de la cireșe, zmeură și piersici până la ceapă, morcov, pătrunjel, leuștean, usturoi, dovlecei, roșii sau castraveți.
“Noi cultivăm pâmântul în comuna Moldovenești, la vreo 45 de km de Cluj-Napoca. Acolo producem legumele în câmp deschis, dar și în grădina noastră. Sincer să fiu, am așteptat mult să se redeschidă piața. Numai necazul e că noi venim aici, însă doar pentru patru ore, de la 15 până la 19. Iar din păcate, odată veniți aici, în Grigorescu, nu avem voie să mergem și joia în piața volantă din Gheorgheni. Suntem prea mulți producători și ne-au împărțit. Așa ne-au spus cei de la primărie”, explică unul dintre fermieri.
Producătorii locali și-ar fi dorit un program de funcționare al pieței măcar până la ora 20: “Oamenii nu vin pe căldura asta și mai ales că mulți lucrează până târziu. Noi mai stropim legumele și fructele cu apă ca să le răcorim, însă e greu. Câteva dintre ele se mai ofilesc. Dacă oamenii le-ar cumpăra acum, ar rezista câteva, ținute în beci sau la răcoare. Dacă nu le vând, trebuie să le arunc. N-am ce să fac. Eu îi aștept să vină să cumpere morcovi, ceapă, ceapă pentru gătit, usturoi, dovlecei, pătrunjel. Marțea viitoare o să aduc roșii, dar și castraveți”.
Până acum, producătorii s-au descurcat cam greu cu vânzarea legumelor și fructelor. Din cauza pandemiei au cam fost restricționați. Unii dintre ei au mai vândut în trecut pe esplanada “Horia Demian” sau în Piața Mihai Viteazul, însă acolo e bătălie mare din ce ne spun. Închierierea pe zi a unei tarabe de 1 metru pătrat costă 35 de lei. În schimb, în aceste piețe volante, producătorii nu sunt nevoiți să scoată niciun ban din buzunar.
“Ne-am chinuit mult să culegem recolta noastră din Florești. Am propria grădină de care am mare grijă pentru ca legumele și fructele să fie prospete atunci când merg să le vând. Am o satisfacție când vând din ce am muncit. Cu piața aceasta avem o șansă bună, însă programul până la 19 e prea scurt din punctul meu de vedere. Eu am venit cu gândul că nu prea o să vând tare multe sincer. Oamenii încă muncesc la ora aceasta și mai e și atât de cald. Dacă nu vând din marfa pe care o am, fac dulceață, sirop, iar salata o dau la iepuri. Ce să facem? Așteptăm să vină cât mai mulți oameni să putem să ne vindem produsele”, încheie fermierul.
Piața volantă din cartierul Grigorescu va fi deschisă în fiecare zi de marți, în intervalul orar 15-19.
În vederea limitării efectelor răspândirii COVID-19, Primăria Cluj-Napoca a implementat următoarele măsuri în piața volantă:
-restricționarea accesului clienților la 150 persoane în perimetru;
-prezența a maximum 70 producători;
-delimitarea spațiului în care este organizată piața volantă, cu separarea și semnalizarea circuitelor (intrare/ieșire, acces spre/dinspre grupurile sanitare);
-amplasarea a 2 puncte cu dispensere cu dezinfectant;
-purtarea obligatorie a echipamentelor de protecție (măști, mănuși) de către producători;
-amplasarea standurilor cu marfă la o distanță de 3 metri;
-dezinfecția suprafețelor de expunere a produselor;
-dezinfecția grupurilor sanitare care deservesc piața volantă la fiecare 4 ore sau ori de câte ori este nevoie.
Clienții vor avea acces în piața volantă doar cu respectarea următoarelor reguli:
-purtarea obligatorie a măștii de protecție;
-respectarea circuitelor de intrare/ieșire;
-respectarea marcajelor privind distanțarea socială (minimum 1,5 m);
-dezinfectarea mâinilor la intrarea în piață;
-respectarea unei distanțe de 50 cm față de standul de vânzare;
-se interzice atingerea mărfii, aceasta fiind servită de către producător.