Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca își pregătește cu atenție studenții și le pune în fața tehnici pe care, cu foarte mulți ani în urmă, le foloseau chiar strămoșii noștri. De la țesutul la război și până la țesere sau impaslirea tradițională cu apă și săpun sau impaslirea cu acul, aceștia trec prin toate formele specifice artelor textile.
O tehnica veche îmbinată cu o viziune modernă duce la creații pe care în zilele noastre pasionații de frumos și unic ajung sa și le dorească in propriile case.
„Începem cu temele de baza: desen, culoare, compoziție și analiza, după care au prima întâlnire cu tehnicile . Tehnica batic, avem tehnica impaslirii cu acul de impaslit ,tot așa pe suport de panza de bumbac. Mai facem prelucarea imaginii pe calculator tot în anul 1 unde își realizează în programe care fac prelucarea de imagini, compoziții proprii, după schite după compoziții proprii”, spune Livia Petrescu, director departament Arte Textile.
Prima tranziție pe material textil se realizează prin transfer termic la 200 de grade. Imprimeurile sunt unice, iar imaginația studenților este pusă la treaba. Tehnicile nu sunt deloc ușoare. Impaslirea cu ac sau țesutul la război necesita studiu atent și mult timp. Deși pandemia a trecut și pe la ei, studenții nu s-au dat bătuți și au reușit să își facă toate lucrările.
Bianca Blaga are 21 ani și este în anul 3. Speră să ajungă designer de interior, iar ceea ce îi place cel mai mult este sa combine tendințele actuale cu materialitățile, în special pe mobilier. Pandemja nu o sperie deloc și crede că pe viitor lumea o sa apeleze din ce în ce mai mult la designer de interior pentru lucrurile unicate.
„Materialitățile contează foarte mult și îmi place să mă joc cu ele. Mi se pare că dau o importanță foarte mare asupra acestui fapt până la urmă. Culorile contează foarte mult și mi se pare un joc interesant între culori și materialități. O să aibă un succes pe viitor pentru că mai nou toată lumea tinde să aleagă lucrurile handmade, lucrurile unice”, spune Bianca.
Daca acum perioada pe care o traversăm a afectat în special domeniul artelor, optimismul studenților rămâne în picioare. Piesele unicate și complexitatea prin care sunt create, de la tehnica la materiale, cred ei că pe viitor le va aduce succesul în cariere, reușind astfel să păstreze și tradițiile românești vechi.
1 comentariu
2012-2021 Cum au aparut profetiile? Sunt un sambure de adevar? Sau de minciuna? Profetiile au fost facute de astrologi si alte persoane culturale din diferite motive si diferite scopuri istoriografice si ale imaginarii timpurilor si epocilor.Inca din cele mai vechi timpuri ale civilizatiilor oamenii au obsevat tipare in miscarea naturii, anilor, stelelor si ale statelor… E posibil ca cea mai realista/simpla/normala si foarte intalita forma de organizare a statelor sa fie tulburarea bipolara cu 2 poli de putere care apare in istoria imperiilor inca din cele mai vechi timpuri: Egiptul-Babilonul,etc.Astfel de ce istoriile acestea, pozitiile statelor in zone similare pe aceleasi continente apar mai des repetitive prin secole.La fel repetitivi sunt si anii suprapopularii,(overcrowding-ul fiind o tulburare sociala care apare foarte des la sobolani, de aici poate ca astrologii au gasit ca anii sobolanilor sunt mai predispusi la tulburari sociale), anii migratiilor, anii furtunilor, anii secetelor ect… care in miscarile astrologice ar avea vagi asemanari cu afeliul si periheliul orbitelor planetelor care corespund in statistica cu parabola de sus si de jos a cresterilor si descresterilor populatiei,a pietelor,a apelor,iar in astrologie cu fazele lunii, eclipselor…S-ar intoarce URSS? URSS a falimentat si cand era cu intreaga zona CAER.Statele nordice au o gaura agricola care le duce la colaps al cresterii populatiilor cum e Siberia.Asiaticii au la fel o problema agricola foamea.De aceea URSS a incercat in 1979 sa cucereasca SEAsiei sau Pluto/Mercur din astrologie.Astfel probabil noul vis al URSS ar fi sa recucereasca foamea asiei? Unii zic ca rasele au cate o boala genetica, de ex albii ar avea alzheimer si asiaticii sindromul down.