Foto/Video: Echipele reprezentative ale României, pe podium la Campionatul European de Cheerleading! O mare parte dintre sportivi sunt clujeni

by Bianca Baraboi

Echipele Naționale de Cheerleading ale României au reușit să lase o amprentă de neuitat pe scena internațională a cheerleading-ului, obținând realizări remarcabile la Campionatul European de Cheerleading desfășurat în perioada 28-30 iunie tocmai în Norvegia, fiind organizat sub egida International Cheer Union (ICU).

Evenimentul este cea mai importantă competiție pentru echipele de Cheerleading din Europa, iar anul acesta a marcat cea de-a 12-a ediție, care s-a bucurat de amploarea cea mai mare de până acum. Astfel, cu acest prilej s-au întrecut peste 3.800 de participanți din 23 de țări de pe continent, mai exact 195 de echipe reprezentative din 94 de cluburi care practică cheer sportul, un sport asemănător cu cel al majoretelor, însă mult mai acrobatic și solicitant fizic.

Carmen Biriș, Președinte Federația de Cheer Sport: Am avut o deplasare foarte reușită la Campionatul European de Cheerleading, a 12-a ediție. România a fost prezentă la acest eveniment cu 3 echipe, câte una pentru fiecare categorie de vârsta pentru care se organizează acest campionat european. Am fost pe podium cu 2 dintre cele 3 echipe participante, respectiv cu echipa de juniori și echipa de Youth. Iar cheerleadingul spre deosebire de majorete este un sport olimpic în primul rând, trebuie să menționăm asta, se compune din exerciții precum ridicările în grupuri, grupuri individuale sau care se unesc în structuri numite piramide, lansări la înălțimi de peste 4 metri, deci este un sport foarte, foarte spectaculos.

România a fost reprezentată în acest an de o delegație formată din 69 de sportivi și un staff tehnic alcătuit din 12 membri, selectați din structurile de pregătire Knights of Transylvania CCS Cluj-Napoca, Râșnov Stars Râșnov, Destiny Cheer Florești și Jumpers Cheerleaders Ploiești. Țara noastră a avut înscrise în concurs 3 echipe, câte una pentru fiecare categorie de vârstă: Youth (12-15 ani), Juniori (15-19 ani) și Seniori (peste 16 ani). Astfel, sportivii au reușit să obțină următoarele rezultate:

Team Romania Juniors, locul I și medalie de aur la categoria Juniors Coed Advanced, echipă mixtă fete-băieți, nivel de dificultate 4, staff-ul coordonator al echipei fiind format din:

• Loredana Purcel – Head Coach (Asociația Club Sportiv Upbeat Cluj-Napoca)

• Luiza Nan – Coach (Clubul Sportiv Olimpic Cetate Râșnov)

• Andrei Baciu – Asistent tehnic (Asociația Club Sportiv Upbeat Cluj-Napoca)

• Grațian Mihălțan – Asistent tehnic (Asociația Club Sportiv Upbeat Cluj-Napoca)

Team Romania Youth, locul III și medalie de bronz la categoria Youth Coed Median, echipă mixtă fete-băieți, nivel de dificultate 3, staff-ul coordonator al echipei fiind format din:

• Andreea Labă – Head Coach (Clubul Sportiv Olimpic Cetate Râșnov)

• Cassandra Goian – Coach (Clubul Sportiv Olimpic Cetate Râșnov)

• Florin Roman – Asistent tehnic (Asociația Club Sportiv Upbeat Cluj-Napoca)

• Sandra Cașcaval – Asistent tehnic (Asociația Club Sportiv Upbeat Cluj-Napoca)

• Daria Rotunjanu – Asistent tehnic (Club Sportiv Destiny Cheer Florești)

• Prof. Maria Anghel – Asistent tehnic (Palatul Copiilor Ploiești)

Knights Of Transylvania CCS Seniors, locul 5 la categoria Seniors Coed Elite, echipă mixtă fete-băieți, nivel de dificultate 5, stafful coordonator al echipei fiind format din:

• Carmen Biriș – Head Coach (Asociația Club Sportiv Upbeat Cluj-Napoca)

• Loredana Purcel – Asistent tehnic (Asociația Club Sportiv Upbeat Cluj-Napoca)

Succesul celor 3 echipe reprezentative ale României nu ar fi fost posibil fără susținerea și încrederea neclintită a familiilor, prietenilor și întregii comunități de cheerleading. Sportivii au dat dovadă de perseverență, dedicare și angajament, aceste calități fiind esențiale într-o competiție de o asemenea anvergură.

Laura Kato,secretar general Federația de Cheer Sport : Părinții, părinții plătesc cam tot. Este un sport la început să spun așa ,eu știu că în toate sporturile e așa la început, trebuie să investești în copil ca să ajungă la un nivel de unde poate mai târziu ar reuși să câștige din sportul respectiv. Deci principalii sponsori sunt părinții. Echipele de seniori se cam susțin singuri în sensul că mulți dintre ei lucrează deci din bugetul personal, am mai încercat strângeri de fonduri, dar sumele sunt minime, nu sunt nici pe aproape să acopere costul unei astfel de deplasări. 

Au adus aurul acasă. Au purtat cu mândrie numele României peste hotare și spun că ceea ce au trăit acolo a fost la cote maxime. 

Florin are 20 de ani și a descoperit cheerleadingul acum 8 ani. De atunci s-a îndrăgostit de acest sport și acum spune că e mândru că a reprezentat România dar si pentru că au adus acasă premii. 

Florin: Eu mă simt foarte mândru pentru ce am reușit să realizăm, mai ales că anul acesta a fost cel mai mare campionat european, au fost peste 20 de țări , super, minunat pentru noi să reușim să luăm podium la un astfel de concurs.

Adnana Oniga: E un sentiment pe care nu poți să îl explici, când intri pe scenă. Eu am mai fost și anul trecut…și deci e inexplicabil …o emoție și o bucurie pe care o simți acolo…

Bucur Irina: Deplasarea a fost una foarte frumoasă și un moment pe care nu cred că l-aș fi trăit altundeva. Să fac parte din team România a fost un vis îndeplinit.  


Și părinții au trăit la aceeași intensitate cu copiii, momentele de pe scenă. 


Andreea Bucur, mama Irinei: Da, foarte mari emoții, am plâns la fiecare echipă, cu fiecare sportiv m-am îmbrățișat, am plâns împreună dar în același timp la final ne-am bucurat împreună, și am plâns la fel și de bucurie și de tristețe, tot timpul suntem unul cu altul.

Loredana Purcel, antrenor echipa națională de Cheerleading, Juniori: Ținând cont de cum a mers tot sezonul sunt foarte foarte mândră de ce au reușit copiii să facă și că am reușit să ne focusam pe ultima parte…deci nu pot descrie în cuvinte ce simt. 

Ramura de cheerleading prinde contur tot mai clar la nivel național prin eforturile depuse în dezvoltarea activității de către liderii Federației de Cheer Sport președinte Carmen Biriș, vice-președinte Luiza Nan și secretar general Laura Kato, în cadrul Federației de Cheer Sport din România. Acțiunile întreprinse pe parcursul a 2 ani de activitate intensivă s-au concretizat în constituirea unei federații care reunește toate cele 7 structuri care practică în acest moment cheer sportul la nivel național, stabilirea unui calendar competițional doar pentru evenimente cheer, proiecte Erasmus de educare a instructorilor, construirea proiectului Team Cheer Romania și organizarea primului Campionat Național dedicat exclusiv sportului cheer.

Toți acești pași importanți au consolidat poziția și imaginea României în raport cu European Cheer Union, iar în cadrul ședinței Consiliul General ECU desfășurate în Oslofjord în 28 iunie 2024, România a primit, cu unanimitate de voturi, acordul pentru a deveni membru oficial cu drepturi depline în cadrul European Cheer Union. Federația de Cheer Sport a devenit astfel structura recunoscută la nivel național drept coordonator al activităților de cheer sport în raport cu International Cheer Union și European Cheer Union, rol pe care îl poate avea o singură entitate per țară.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza