Au trecut două săptămâni de la surparea străzii Uliului din Cluj-Napoca iar reparațiile pe stradă încă nu au început. Locul surpat a fost acoperit cu o prelată pentru a proteja zona în caz de ploi abundente. Locuitorii așteaptă însă soluția definitivă pentru a nu mai trăi cu frica în sân.
Așa arata acum bucata de stradă surpată la finalul lumii aprilie. Conductele de gaz și apă au fost deviate pe la suprafață iar groapa a fost acoperită cu o prelată însă, lucrările de reabilitare și consolidare a străzii nu au început încă.
Autoritățile au găsit o rută alternativă pentru locuitorii de pe strada Uliului, prin pădurea Hoia. Însă de cealaltă parte, activiștii și iubitorii de natură se tem ca drumul provizoriu să nu devină definitv, și astfel pădurea să aibă de suferit. Drumul pietruit prin pădure a crescut traficul iar specialiștii se tem că în viitor ecosistemul va avea de suferit.
Adrian Dohotaru, Societatea Organizată Sustenabil: Acum, avem noi impresia că se folosește această criză a străzii surpate ca în timp record să fie pietruită aleea prin pădure ceea ce nu este ok. Noi avem inclusiv la acest marș o propunere foarte concretă . Chiar dacă temporar se circulă prin pădure, să fie puse bariere cu cartele care să fie strict pentru oamenii de pe Uliului. Dar în același timp trebuie spus că erau și alte drumuri poate ocolitoare, care nu duceau prin pădure, ci pe la marginea pădurii, pe unde oamenii puteau tranzita .Nu înțelegem de ce s-a axat primăria pe a le oferi o alternativă oamenilor prin pădure.
Oamenii se tem că ușor, ușor zona va fi acaparată de mașini, ba mai mult că poate deveni permanent.
Eliana Sevianu, lector Facultatea de Științe și Ingineria mediului, UBB: Drumul respectiv ar fragmenta habitatul în primul rând și ar însemna foarte mult trafic, poluare și ar permite mașinilor să meargă și mai departe în Hoia cu traficul de genul ăsta. Deci s-ar modifica foarte mult imaginea, scopul. Iar pentru cei mai mulți cetățeni care folosesc pădurea Hoia ca un mod de relaxare , de plimbare, cu câini, cu bicicleta, scopul ar dispărea pentru că deja ar fi un trafic auto acolo.
Până la stabilirea soluției definitive în legătură cu reabilitarea și consolidarea străzii, singura variantă pentru accesul locuitorilor rămâne traseul stabilit de autorități prin celebra pădure Hoia.
Ce cer protestatarii:
Cerem primarului Boc să declare de urgență:
– Bariere pentru trafic auto cu cartelă pentru rezidenți în timpul lucrărilor de reparare a drumului de pe str. Uliului.
– Pădurea Hoia-Baciu declarată arie naturală în colaborare cu primăriile Florești și Baciu și cu mediul asociativ și universitățile clujene, parte din Inelul Verde Metropolitan.
– Custozi și personal de pază pentru ca pădurea să fie protejată și cetățenii educați prin tururi ghidate.
– Demersuri pe lângă guvern ale președintelui Asociației Municipiilor din România, primarul Emil Boc, ca pădurile metropolitane să capete statut de protecție în Codul Silvic și pentru crearea unei noi categorii de conservare, ariile naturale urbane protejate, în OUG 57/2007
Ce doresc:
Aria naturală Hoia-Baciu extinsă de la câteva hectare existente la o suprafață de peste o sută de ori mai mare, așa cum propune studiul de biodiversitate comandat de primărie, și care a concluzionat că acest areal are o deosebită importanță istorică, culturală, recreațională, arheologică, geologică, paleontologică, botanică și zoologică. Sunt de menționat și legendele legate de o serie de fenomene paranormale care s-ar petrece în Hoia, motiv pentru care arealul este vizitat de mulți turiști din afara țării în căutare de senzațional. Toate aceste valori cumulate pot face din acest areal un parc natural extraordinar de atractiv.